0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

5.000 flere har mistet jobbet

Ledigheden steg til 122.700 i november.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

122.700 personer var ledige i november, oplyser Danmarks Statistik.

Dermed er ledigheden steget til 4.4 procent.

Ledigheden nåede det laveste i nyere tid i juni 2008, hvor 45.800 danskere stod uden job.

Siden har 76.900 flere meldt sig i arbejdsløshedskøen, hvilket svarer til en stigning på 168 procent.

Det er især Vestjylland, som er ramt af stigningen i arbejdsløsheden. Her er ledigheden steget med 25 procent siden august.

Bornholmerne er sluppet billigst med en stigning på blot to procent.

De unge slipper biligst Det er de unge, der har mistet færrest job. Ledigheden for både de 16-24-årige og for de 25-29-årige er steget med 11 procent siden august.

Antallet af ledige på dagpenge i samme periode steget med 20 procent, mens der er blevet syv procent flere ledige kontanthjælpsmodtagere.

Beskæftigelsesminister: Forventeligt
Tallene fra Danmarks Statistik er »forventelige«, og vi får flere ledige i år, siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), der giver den internationale krise skylden:

»Når vi er i krise, så tager det tid, før arbejdsgiverne ansætter folk igen, selv om vi kan se små lysglimt i økonomien«, siger hun i et interview i TV 2 News, hvor hun forsøger at indgyde de ledige optimisme.

»Der er god stor omsætning på arbejdsmarkedet endnu. Hvis ti mennesker bliver ledige, så er de fire i arbejde efter tre måneder«, siger Inger Støjberg.

Økonomer: Ingen grund til optimisme

Handelsbanken ser dystert på situationen og er enig i, at ledigheden vil forsætte med at stige i år.

»Vi forventer dog, at stigningen i ledigheden frermadrettet forhåbentligt vil foregå i et lidt langsommere tempo, men der er ingen grund til at blive optimistisk med hensyn til situationen på arbejdsmarkedet«, siger cheføkonom Jes Asmussen, Handelsbanken.

»Vi fastholder således vores forventninger om, at en egentlig vending på arbejdsmarkedet først vil finde sted i 2011, og dermed at ledighedsstigningen vil fortsætte ind i 2010 og bevæge sig op imellem 150.000 til 200.000 personer ved udgangen af i år«.

Handelsbanken gør opmærksom på, at vi skal tilbage til oliekriserne i 1970'erne og begyndelsen af 1980'erne for at finde en kraftigere stigning i ledigheden på så kort tid.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Jens Brendstrup regner også med endnu flere ledige i år:

»Selvom det længe har set slemt ud, så er den fortsatte stigning helt forventet, og desværre for mange danskere så regner vi også med, at ledigheden vil fortsætte med at stige i indeværende år. Ifølge vores seneste prognose vil ledigheden nå 130.000 fuldtidsbeskæftigede i december 2009 og op mod 170.000 fuldtidsbeskæftigede ultimo 2010«” siger cheføkonom i Dansk Erhverv Jens Brendstrup.

Annonce