Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hvor er jobbet? Lise Engel Hartwell blev færdig som civilingeniør i design og innovation i maj. Siden har hun været arbejdsløs. Foto: Joachim Adrian

Hvor er jobbet? Lise Engel Hartwell blev færdig som civilingeniør i design og innovation i maj. Siden har hun været arbejdsløs. Foto: Joachim Adrian

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ingeniører uddannes til lediggang

Hver tredje nyuddannede ingeniør kan ikke få arbejde.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ledigheden eksploderer blandt de senest uddannede ingeniører.

Hver tredje af de 2.255 ingeniører, der blev færdige før sommeren, står stadig uden job. Det viser nye tal fra Ingeniørernes A-kasse, IAK.

LÆS ARTIKEL

Det får eksperter til at advare om, at de nyuddannede havner i samme situation som i midten af 1990’erne, da flere årgange ingeniører blev tabt, fordi deres færdigheder blev forældede.

Ni nye ingeniører for hvert job
Der er ingen tegn på, at situationen ændrer sig på kort sigt. I september var der 305 stillingsopslag, som 2.652 ledige konkurrerede om. Det vil sige, at der står ni klar for hvert opslåede job.

»Det er en katastrofe. Vi risikerer igen at tabe flere årgange ingeniører, som vi kommer til at mangle senere«, siger direktør Lars Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Han peger på to modeller, som kan afhjælpe problemet. At lave store investeringer i offentlig vækst. Og genindføre de såkaldte isbryderordninger, hvor der ydes løntilskud til at ansætte unge akademikere i små og mellemstore virksomheder i nye funktioner.

Professor: Giv tid
Professor og arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet Flemming Ibsen ser også en fare for, at historien fra 1990’ernes arbejdsløse ingeniører nu genopføres. Som tragisk komedie eller komisk tragedie alt efter temperament.

»Det bedste råd til de studerende er paradoksalt nok det modsatte af det, som de har fået tudet ørerne fulde af. De skal tværtimod blive på studiet så længe som muligt. Kommer de først ud, bliver deres kvalifikationer lynhurtigt forældede«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Job i den lokale Netto eller som rengøringsassistent pynter ikke på cv’et og gør det ikke nemmere at få et fast job som ingeniør«, siger han.

En af de hårdest ramte grupper
Ingeniører er den gruppe blandt nyuddannede akademikere, som er hårdest ramt af den økonomiske krise.

»Det er lidt en af en mytedræber, at vi nu ser, at ingeniører har de hårdeste stigninger i ledigheden. Det er netop en gruppe, der har uddannet sig til, hvad politikerne har anbefalet«, siger afdelingschef Niels Lykke Jensen fra Akademikernes Centralorganisation.

Han finder det meningsløst, hvis regeringen ikke gør noget aktivt for at hindre ledighed blandt ingeniører og andre akademikere.

»Det er ganske enkelt uforståeligt, hvis man ikke bruger AC’s erfaringer i en ny aktiv indsats for at hindre, at nye akademikere ryger ud i arbejdsløshed. Der kan for få midler gøres noget nu ved at lave isbryderordninger og sætte gang i de offentlige investeringer. Der er behov for at se på hele området forfra. Det, vi hører, er, at regeringen afventer, men mens de gør det, får vi en gruppe med forældede kvalifikationer. Vi har brug for de nye ingeniører til at understøtte væksten«.

LÆS ARTIKEL

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) afviser en ny isbryderordning. Det har ikke været muligt at træffe ministeren for en kommentar. Men på mail via sin pressemedarbejder oplyser hun: »Jeg deler bekymringen for den stigende akademikerledighed, og det bekymrer mig særligt, at ledigheden stiger markant for de nyuddannede. Derfor har vi allerede taget de første initiativer, der skal forhindre, at unge akademikere ender som langtidsledige. Jeg mener, at løntilskud er et rigtig godt værktøj til at hjælpe ledige akademikere i job. Men vi har ikke brug for en ny ’isbryderordning’, for man kan allerede anvende løntilskud til ledige akademikere«.

30-årig: Jeg skal læse videre
På Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby er de studerende ved at vænne sig til, at de fede tider, hvor de blev headhuntet, før de var færdige med deres uddannelse, er forbi.

Baynjar Stenbach er 30 år og læser til civilingeniør i produktion og ledelse. Han er på tredje semester på en 2-årig master, som er sidste del af uddannelsen til at blive ingeniør.

»Jeg skal læse videre, efter at jeg er færdig med ingeniøruddannelsen. For jeg synes ikke, at jeg er færdig endnu. Der er stor arbejdsløshed, og jeg gider ikke ende i arbejdsløshed og gå på dagpenge. Så vil jeg hellere tage mere uddannelse«.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden