Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Frivillighed. Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er overbevist om, at mange firmaer frivilligt vil underskrive det nye kodeks. Arkivfoto:

Frivillighed. Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er overbevist om, at mange firmaer frivilligt vil underskrive det nye kodeks. Arkivfoto:

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen indfører kodeks mod børneslaver

Sag om børnearbejde får regeringen til at lave frivilligt ansvarskrav for firmaer.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske firmaer skal have hjælp til at undgå kakao, som er blevet til ved børnearbejde.

Det mener økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), efter at en dokumentar på DR i sidste uge viste, at børn arbejder under slavelignende forhold på afrikanske kakaofarme, hvor danske firmaer som Toms og Cocio køber kakao.

»Den konkrete sag viser, at der på nogle områder er behov for at styrke danske virksomheders arbejde med samfundsansvar, særligt når de handler med leverandører i udviklingslande«, siger Brian Mikkelsen.

LÆS ARTIKEL

Ministeren beder nu Rådet for Samfundsansvar om at udarbejde et kodeks, som alle danske firmaer – ikke kun i kakaobranchen – kan skrive under på. Kodekset skal indeholde krav, som firmaerne som minimum skal stille til leverandører.

Derudover skal det give retningslinjer for, hvordan firmaer skal følge op på, om leverandørerne efterlever kravene.

Forventer at firmaer frivilligt skriver under
Overholdelse af kodekset vil langt hen ad vejen ske af sig selv, mener ministeren.

»Jeg tror, at der vil være en udtalt grad af selvjustits. Samtidig lægger forbrugerne i stigende grad vægt på, at virksomheder gør en indsats for at bidrage til ordentlige forhold hos leverandører«, siger Brian Mikkelsen.

Han forventer, at mange firmaer frivilligt vil skrive under.

»Der er næppe nogen virksomhed, der synes, det er morsomt at komme ud i en mediestorm som den, vi har set i kakaosagen. Derfor tror jeg også, at mange virksomheder gerne vil bruge et kodeks, som kan skabe klarhed over, hvad man kan forvente med hensyn til leverandørstyring«, siger Brian Mikkelsen.

Udspillet får imidlertid hård kritik fra ekspert i selskabsetik Ole Thyssen, der er professor ved handelshøjskolen CBS i København.

Ekspert: Hykleri og signalpolitik
»Det er et stykke fornem lyrik og intet andet, ministeren præsterer her. Han afstår direkte fra, at der skal være lovgivning på området, og taler om minimumsanbefalinger. Regeringen forpligter sig dermed slet ikke til noget – man vil ikke engang selv udforme retningslinjerne, det skal Rådet for Samfundsansvar gøre«, siger Ole Thyssen.

Han peger på, at frivillige kodekser sjældent har den ønskede effekt på virksomheder, som opfører sig uetisk.

»Der er erfaring for, at der altid er hykleri omkring kodekser. Når virksomheder både skal have profit og god etik, så siger virksomhederne typisk, at de skam gør alt for at undgå børnearbejde, hvilket i virkeligheden betyder, at de ikke mener, de kan undgå det helt. Sådan et kodeks er ren symbolpolitik«, siger Ole Thyssen.

Minister: Virksomhederne kan brande sig
Brian Mikkelsen mener imidlertid, at klare krav ville skræmme virksomhederne væk fra kodekset.

»Jeg tror, det ville få den modsatte effekt – så ville ingen turde begive sig ud i det. Når man gør det på den her måde, vil der være nogle fornuftige incitamenter til at gøre det, fordi man på den ene side gør en indsats for menneskerettigheder. På den anden side vil virksomhederne kunne bruge det til at brande sig med«, siger Brian Mikkelsen.

Hvorfor er det nok, at firmaerne holder selvjustits med det her kodeks?

»Jeg tror på, at en frivillig indsats er langt den bedste. Jeg tror, nogle vil være meget bekymret for at begive sig ind i CSR (virksomheders samfundsansvar, red.), hvis der bliver en masse lovkrav, som låser folk inde i forhold til, hvad de må og ikke må. Der vil være så mange incitamenter til at gøre det rigtige, at man vil opnå resultater ved at gøre det ad frivillighedens vej«, siger Brian Mikkelsen.

Børnearbejde har været i fokus før – hvorfor har firmaerne ikke selv grebet ind der?

»CSR er stadig i sit barnestadium. Danmark er langt fremme med det, men det er kun igennem det sidste årti, der virkelig er sket noget på området«, siger Brian Mikkelsen.

En kritiker kaldet det ren signalpolitik?

»Jeg mener det dybt alvorligt, det her. Danmark kan ikke leve af at masseproducere til lave lønninger, men vi kan leve af storytelling og branding af, at vi har et samfundsansvar med i de produkter, vi producerer«, siger Brian Mikkelsen.

Kan du forstå, hvis nogle finder det kynisk, at firmaer skal melde sig for at få branding?

»Ja, men den går to veje. Som borger har jeg en fordel af, at vi kan forbedre menneskerettigheder for en masse udsatte grupper. Som minister har jeg også ansvar for, at det giver arbejdspladser og økonomi«, siger Brian Mikkelsen.

DI ville i dag ikke kommentere sagen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden