Frivillighed. Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er overbevist om, at mange firmaer frivilligt vil underskrive det nye kodeks. Arkivfoto:

Frivillighed. Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er overbevist om, at mange firmaer frivilligt vil underskrive det nye kodeks. Arkivfoto:

Økonomi

Regeringen indfører kodeks mod børneslaver

Sag om børnearbejde får regeringen til at lave frivilligt ansvarskrav for firmaer.

Økonomi

Danske firmaer skal have hjælp til at undgå kakao, som er blevet til ved børnearbejde.

Det mener økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), efter at en dokumentar på DR i sidste uge viste, at børn arbejder under slavelignende forhold på afrikanske kakaofarme, hvor danske firmaer som Toms og Cocio køber kakao.

»Den konkrete sag viser, at der på nogle områder er behov for at styrke danske virksomheders arbejde med samfundsansvar, særligt når de handler med leverandører i udviklingslande«, siger Brian Mikkelsen.

LÆS ARTIKEL

Ministeren beder nu Rådet for Samfundsansvar om at udarbejde et kodeks, som alle danske firmaer – ikke kun i kakaobranchen – kan skrive under på. Kodekset skal indeholde krav, som firmaerne som minimum skal stille til leverandører.

Derudover skal det give retningslinjer for, hvordan firmaer skal følge op på, om leverandørerne efterlever kravene.

Forventer at firmaer frivilligt skriver under
Overholdelse af kodekset vil langt hen ad vejen ske af sig selv, mener ministeren.

»Jeg tror, at der vil være en udtalt grad af selvjustits. Samtidig lægger forbrugerne i stigende grad vægt på, at virksomheder gør en indsats for at bidrage til ordentlige forhold hos leverandører«, siger Brian Mikkelsen.

Han forventer, at mange firmaer frivilligt vil skrive under.

»Der er næppe nogen virksomhed, der synes, det er morsomt at komme ud i en mediestorm som den, vi har set i kakaosagen. Derfor tror jeg også, at mange virksomheder gerne vil bruge et kodeks, som kan skabe klarhed over, hvad man kan forvente med hensyn til leverandørstyring«, siger Brian Mikkelsen.

Udspillet får imidlertid hård kritik fra ekspert i selskabsetik Ole Thyssen, der er professor ved handelshøjskolen CBS i København.

Ekspert: Hykleri og signalpolitik
»Det er et stykke fornem lyrik og intet andet, ministeren præsterer her. Han afstår direkte fra, at der skal være lovgivning på området, og taler om minimumsanbefalinger. Regeringen forpligter sig dermed slet ikke til noget – man vil ikke engang selv udforme retningslinjerne, det skal Rådet for Samfundsansvar gøre«, siger Ole Thyssen.

Han peger på, at frivillige kodekser sjældent har den ønskede effekt på virksomheder, som opfører sig uetisk.

»Der er erfaring for, at der altid er hykleri omkring kodekser. Når virksomheder både skal have profit og god etik, så siger virksomhederne typisk, at de skam gør alt for at undgå børnearbejde, hvilket i virkeligheden betyder, at de ikke mener, de kan undgå det helt. Sådan et kodeks er ren symbolpolitik«, siger Ole Thyssen.

Minister: Virksomhederne kan brande sig
Brian Mikkelsen mener imidlertid, at klare krav ville skræmme virksomhederne væk fra kodekset.

»Jeg tror, det ville få den modsatte effekt – så ville ingen turde begive sig ud i det. Når man gør det på den her måde, vil der være nogle fornuftige incitamenter til at gøre det, fordi man på den ene side gør en indsats for menneskerettigheder. På den anden side vil virksomhederne kunne bruge det til at brande sig med«, siger Brian Mikkelsen.

Hvorfor er det nok, at firmaerne holder selvjustits med det her kodeks?

»Jeg tror på, at en frivillig indsats er langt den bedste. Jeg tror, nogle vil være meget bekymret for at begive sig ind i CSR (virksomheders samfundsansvar, red.), hvis der bliver en masse lovkrav, som låser folk inde i forhold til, hvad de må og ikke må. Der vil være så mange incitamenter til at gøre det rigtige, at man vil opnå resultater ved at gøre det ad frivillighedens vej«, siger Brian Mikkelsen.

Børnearbejde har været i fokus før – hvorfor har firmaerne ikke selv grebet ind der?

»CSR er stadig i sit barnestadium. Danmark er langt fremme med det, men det er kun igennem det sidste årti, der virkelig er sket noget på området«, siger Brian Mikkelsen.

En kritiker kaldet det ren signalpolitik?

»Jeg mener det dybt alvorligt, det her. Danmark kan ikke leve af at masseproducere til lave lønninger, men vi kan leve af storytelling og branding af, at vi har et samfundsansvar med i de produkter, vi producerer«, siger Brian Mikkelsen.

Kan du forstå, hvis nogle finder det kynisk, at firmaer skal melde sig for at få branding?

»Ja, men den går to veje. Som borger har jeg en fordel af, at vi kan forbedre menneskerettigheder for en masse udsatte grupper. Som minister har jeg også ansvar for, at det giver arbejdspladser og økonomi«, siger Brian Mikkelsen.

DI ville i dag ikke kommentere sagen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce