0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen skjuler skatterabatter for milliarder

Siden 2006 har regeringen undladt at offentliggøre oversigten over, hvem der får hvor meget i skattefradrag.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen skjuler tabte skatteindtægter for milliarder af kroner for offentligheden, fordi Finansministeriet er holdt op med at opgøre de såkaldte skatteudgifter som led i det årlige udspil til finansloven.

Det møder nu hård kritik fra landets statsrevisorer, der i flere omgange har krævet fuld åbenhed, uden at regeringen har fulgt ønsket.

Skatteudgifterne består af mindst 77 forskellige fradrags- og støtteordninger til blandt andet den danske banksektor, landmænd, læger og boligejere. Fradragsordningerne indføres løbende af Folketinget, der for eksempel i denne uge er gået i gang med at hæve bundfradraget for sommerhusudleje fra 7.000 til 10.000 kr. om året.

Den slags fradrag er der mange af i Danmark. Så mange, at regeringen i 2005 i en fremskrivning med en vis usikkerhed vurderede, at omfanget i 2009 kan opgøres til 38 mia. kr. om året. Det er penge, som staten går glip af, og ifølge Statsrevisorerne skal offentligheden have detaljeret kendskab til beløbets størrelse. Men siden 2006 har regeringen ikke haft oversigten med i det årlige udspil til finansloven.

Statsrevisorerne, der er udpeget af Folketinget for at kontrollere statens omgang med de offentlige midler, har fulgt skatteudgifterne siden 2007.

Folketingets prioriteringer
I det afsluttende notat skriver de, at det især på grund af »skatteudgifternes betydelige beløb – et provenutab for staten på 38 milliarder kroner« – er »nødvendigt, at skatteministeren sikrer, at der foreligger et tilstrækkeligt gennemsigtigt grundlag for Folketingets prioriteringer«. Og statsrevisorerne »henleder Folketingets opmærksomhed på, at der fortsat er gode grunde til at øge gennemsigtigheden i skatteudgifterne«.

Det er en relativ hård kritik, og nu reagerer Folketingets skatteudvalg.

»Det er en alvorlig sag, og vi har brug for absolut mest åbenhed om så stort et beløb. Der er jo ikke rigtig nogen god grund til ikke at offentliggøre beløbets størrelse, og hvordan det er sammensat«, siger formand Niels Helveg Petersen (R).

SF’s skatteordfører, Jesper Petersen, er enig:

»Det skal være tydeligt for borgerne og politikerne, hvad de forskellige begunstigelser, skattefritagelser og fradrag koster samfundet i tabte skatteindtægter. Det lugter af, at regeringen vil skjule, hvad omkostningerne er ved de forskellige skatterabatter, man har givet. Pointen er, at det skal være gennemskueligt«, siger Jesper Petersen.

Et kæmpebeløb
Også fra ekspertniveau kommer der en klar opfordring om større åbenhed om de mange milliarder, staten årligt mister i skatteindtægt.

»Det er vigtigt at få klarhed over skatteudgifterne. De er en lige så central del af samfundsøkonomien som de forskellige poster på finanslovsbudgettet. Det er et kæmpebeløb, som statskassen potentielt kunne have gavn af, og det er nødvendigt for politikerne at have gennemskuelighed på området. Vigtige politiske beslutninger om landets økonomi skal jo ikke baseres på fordomme og gisninger«, siger tidligere overvismand og professor i økonomi Torben M. Andersen.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere