Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Deltid. I konsulentfirmaet Abakion vil Maja Bavngaard og Sune Lohse gerne have samfundet til at se mere  positivt på, at mange højtuddannede kvinder vælger at gå på deltid.
Foto: Niels Christensen

Deltid. I konsulentfirmaet Abakion vil Maja Bavngaard og Sune Lohse gerne have samfundet til at se mere positivt på, at mange højtuddannede kvinder vælger at gå på deltid.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Mødre har det bedst på deltid«

Kvinder skal ikke konkurrere på samme vilkår som mænd, mener ledelsen i to virksomheder.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Samfundet må indstille sig på, at mange højtuddannede kvinder hellere vil gå på nedsat arbejdstid end knokle sig til en karriere.

Det mener de to danske virksomheder ATP og Abakion, som har taget konsekvensen og indført særlige ordninger for at sikre, at de får mest muligt ud af de kvalificerede kvinder.

»Vi har højtuddannede kvinder ansat, og vi vil gerne have flere. Derfor har vi gjort os klart, hvad de efterspørger, og det er gennemgående, at de efterspørger at kunne arbejde på deltid«, siger kommunikationskonsulent Maja Bavngaard fra konsulentfirmaet Abakion.

SKRIV

Hun og Abakions HR-chef, Sune Lohse, reagerer på en artikel i Politiken Søndag, hvor en forsker og økonom advarede om, at mange højtuddannede kvinder, som arbejder på nedsat tid, spilder deres dyre uddannelse og risikerer at ende i fattig alderdom, fordi de ikke får sparet op til pensionen.

Mand på deltid for at få tid til ekstra job Blandt Abakions 35 ansatte er 7 kvinder og 28 mænd. 5 af de 7 kvinder er på nedsat tid, mens det samme kun gælder for en enkelt af de 28 mænd. I hans tilfælde er han på nedsat tid for at kunne passe et andet arbejde ved siden af. »Vi kan se, at deltid er et meget bevidst valg for netop kvinderne. Vi kan se, at kvinder med børn har det bedre på deltid, og det har samtidig en positiv indvirkning på hele arbejdskulturen, fordi det bliver mere acceptabelt for alle at gå tidligt hjem«, siger Maja Bavngaard. Deltid er et privilegium Det er gennemgående for de højtuddannede kvindelige ansatte, at de ser deltidsjobbet som et privilegium. Det er ikke noget, de føler sig tvunget til, fordi manden ikke tager del i det hjemlige, fremgår det af svarene fra Abakions ansatte: »Jeg har nok som de fleste kvinder mere interesse i at tage mig af børnene, og han vil hellere arbejde, så vi er begge tilfredse«, svarer en af kvinderne. Dette underbygges af, at flere angiver, at de betaler for op mod fire timers ekstra hjælp i hjemmet til rengøring og lignende, så den ekstra hjemmetid ikke går til hjemlige pligter. »Mange af de højtuddannede kvinder på fuld tid med små børn, jeg kender, vil faktisk gerne gå på deltid, men kan ikke få ønsket igennem hos deres arbejdsgiver«, skriver en anden kvindelig ansat. LÆS OGSÅ

Nogle af de ansatte indbetaler ekstra på deres pensionsordning, så de opnår samme pension, som hvis de havde været på fuld tid. Andre har bevidst valgt at lade være.

Mange kvinder bakker ud
Hos ATP, som administrerer danskernes supplement til folkepensionen, oplever man, at mange kvinder simpelthen bakker ud, hvis man byder dem samme betingelser, som man traditionelt giver mænd.

Derfor har man nu taget konsekvensen og ændret arbejdsstrukturen, fortæller HR-direktør Lillian Mogensen.

»Det er fuldstændig misforstået at mene, at kvinder skal konkurrere på mændenes vilkår«, siger Lillian Mogensen.

Hun mener, at der er for mange mandlige værdier i den ledelsesstil, virksomheder har i dag:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er sådan en jæger-samler-kultur, hvor møderne bliver lagt på sene tidspunkter, og det bliver fremhævet som en værdi at knokle. Der kan vi tydeligt se, at mange kvinder simpelthen bakker ud. Vi må som samfund indse, at kvinder gerne vil gøre karriere, men de vil ikke give afkald på at være mor for at gøre det. Hvis vi skal have kvinderne med, må vi tilpasse arbejdskulturen derefter og sørge for, at man godt kan gøre karriere med en 37 timers arbejdsuge«, siger Lillian Mogensen.

Kan du forstå, hvis nogle mener, at det er et problem, at kvinder skal have særbehandling?

»Overhovedet ikke, jeg tror faktisk, at det vil være en fordel for mange mænd, hvis vi gør op med forestillingen om, at lange arbejdsuger er godt. Kvinderne skal selvfølgelig være indstillet på, at de også skal kunne blive på arbejde til ud på aftenen, når det virkelig er nødvendigt. Men normen må være, at det er okay at arbejde normal tid. Og det er overhovedet ikke et ligestillingsproblem, at flere kvinder end mænd vil arbejde på deltid – det er en forskel, som ligger dybt i os«, siger Lillian Mogensen.

Fagforeningerne burde fokusere på deltid

I Abakion vil Maja Bavngaard og Sune Lohse gerne have samfundet til at se mere positivt på, at mange højtuddannede kvinder vælger at gå på deltid.

»Vi kan se, at deltid ofte er en naturlig fase i et arbejdsliv for kvinder. Vi hører kun om, at deltid er forfærdeligt for samfundet, fordi kvinderne så ikke bruger deres uddannelse. Men man bør se det fra den anden side; ville det ikke være synd for vores børn, hvis begge forældre arbejdede fuld tid? Fagforeningerne burde fokusere på, at deltid er et gode for mange kvinder«, siger Maja Bavngaard.

Nogle vil måske mene, det lyder, som om I vil have kvinderne tilbage til kødgryderne?

»Det kan jeg godt forstå, hvis nogen mener. Men man skal ikke glemme, at børn fylder i hverdagen, og at mange kvinder gerne vil bruge tid sammen med deres børn, hvilket umuligt kan være dårligt. Det er heller ikke spild af uddannelse, for alternativet er, at mange flere bliver syge af stress«, siger Maja Bavngaard.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden