0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rygere og ikke-rygere uenige om effektivitet

Rygere og ikke-rygere på arbejdspladsen er uenige, når det handler om vurderingen af rygernes effektivitet, viser en undersøgelse. Ikke-rygerne mener, at rygerne er ineffektive, og rygerne mener, at de bliver mere effektive.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Ehrbahn Jacob
Foto: Ehrbahn Jacob

Hver tredje ikke ryger mener ikke, at rygepauser er i orden. - Foto: Jacob Ehrbahn

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Rygere og ikke-rygere på de danske arbejdspladser er ikke blot delt omkring hangen til nikotin, de er også dybt uenige om, hvorvidt rygningen gør rygeren mere effektiv.

En undersøgelse foretaget blandt mere end 14.000 lønmodtagere i hele Europa, heriblandt 1.700 i Skandinavien, viser, at seks ud af ti ikke-rygere på det danske arbejdsmarked mener, at deres rygende kolleger bliver mindre effektive af at tage rygepauser.

Hver tredje går så langt som til at sige, at de ikke synes, at rygepauser er i orden, viser undersøgelsen foretaget af det internationale vikarbureau Kellys Service.

Opfattelsen af effektivitet er helt anderledes, hvis man spørger rygerne.

Fire ud af ti mener, at de rent faktisk bliver mere effektive af at tage sig en rygepause i ny og næ. Og halvdelen mener, at pauserne ikke påvirker deres arbejdspræstation på nogen måde.

16 procent holder rygepause
Spørgeskemaundersøgelsen, der er udført i perioden juni 2004 til februar 2005, viser, at 16 % (21 % i Skandinavien) af danske lønmod­­tage­re i alle aldersgrupper holder pauser for at ryge, når de er på arbejde.

I alderen 15-24 er der tale om dobbelt så mange rygere - knap 30 % af de danske lønmodtagere og det er mere end dobbelt så mange som i f.eks. Sverige.

Af de skandinaver, som ryger på arbejdspladsen, holder 66 % 1-3 pauser om dagen, mens 27 % holder 4-6 pauser om dagen, og 7 % holder mere end seks rygepauser om dagen.

Transport/distribution ryger mest
Efter branche ryges der i Danmark mest inden for transport/distribution (35 %), uddannelse (33 %) og rejser/fritid (24 %), mens der i hele Skandinavien er flest rygere i brancherne forsyning (29 %), byggeri (25 %) og transport/distribution (24 %).

Generelt ryger unge danske lønmodtagere betydeligt mere end ældre lønmodtagere, hvilket også er tilfældet i det øvrige Skandinavien, og ufaglærte lønmodtagere ryger væsentligt mere end lønmodtagere, der har taget en højere uddannelse.

Norge har rekorden for rygning på arbejdspladsen med 26 % efterfulgt af Tyskland og Italien (22 %), Holland (20 %), Belgien (18 %), Danmark (16 %), Spanien og Rusland (begge 15 %), Sverige og Storbritannien (begge 13 %).

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu