0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Elsam-vindmøller på vej til svenskerne

Danske kraftværker og vindmøller risikerer at blive solgt til svenske Vattenfall. Efter at Elsams direktør har sagt op i protest, håber formanden for Elsams bestyrelse, at han kommer med i forhandlingerne om sit selskabs skæbne.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De danske energiselskaber Energi E2 og Elsam kan risikere at måtte afgive vindmøller og kraftværker eller andre dele af deres forretning til den svenske energimastodont Vattenfall.

Statens energiselskab DONG kontrollerer begge selskaber, men mangler de sidste 35 procent af aktierne i jysk-fynske Elsam. Dem sidder svenskerne på, og de vil have mere end bare penge for at slippe aktierne.

»Kraftværker og andet hardware er i spil. Vindkraften er også inde i den model, vi forhandler om«, siger Sven Riskær, bestyrelsesformand for det statslige energiselskab DONG.

Selv om staten og Elsam i julen højtideligt aftalte, at det statslige DONG og Elsam skulle være lige i en fusion, så er realiteten, at DONG i dag alene afgør Elsams skæbne. Bag lukkede døre forhandler DONG og svenske Vattenfall nemlig om, hvordan de skal dele Elsam mellem sig.

Men Elsams bestyrelsesformand, Kresten Philipsen, regner med, at han vil få lov til at komme med ind til forhandlingsbordet, nu hvor hans direktør Peter Høstgaard-Jensen har sagt sin stilling op. Det skete onsdag og skabte stor medieopmærksomhed.

Forståelig tavshed
»En af grundene til, at vores dialog ikke har været tættere, har jo blandt andet været, at Peter Høstgaard-Jensen har været en erklæret modstander af de forhandlinger. Og så er der ingen grund til at undre sig over, at Elsam har fået relativt lidt at vide. Så simpelt er det«, siger Elsams formand Kresten Philipsen.

Han og flere andre håber på, at et frasalg vil betyde, at sammensmeltningen af DONG, Elsam og Energi E2 vil blive accepteret af konkurrencemyndighederne.

Ifølge en række eksperter er Elsam-direktørens afgang blot et tegn på, at fusionen er afløst af en ren statslig overtagelse af de danske kraftværker både i Jylland og Fyn og i Østdanmark.