0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Butikker vil ikke opkræve skjult dankortgebyr

Detailhandlen vil ikke skjule dankortgebyr og lægge det på varerne. At opkræve gebyret via varer vil det betyde ekstraregning til forbrugerne på 50 millioner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Borberg Thomas
Foto: Borberg Thomas

Detailhandlen vil ikke lægge dankortgebyret oven i varernes pris. - Foto: Thomas Borberg.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Dansk detailhandel vil ikke være med til at lægge dankortgebyret på 50 øre pr. transaktion over på varerne og på den måde opkræve et skjult gebyr af kunderne.

Det var den entydige holdning, som branchen fandt frem til efter et tre timer langt møde mandag, oplyser Kim Munch Lendal, der er juridisk direktør i Dansk Handel & Service, DHS.

»Vi vil ikke være med til at opkræve skjulte gebyrer. Derudover vil det betyde en ekstraregning på 50 millioner kroner til forbrugerne, da dankortgebyret i dag er momsfrit. Lægges det over på varer, vil det pludselig blive momspligtigt«, siger Kim Munch Lendal til Ritzau.

Gebyret bliver bare usynligt
At detailhandlen er i oprør skyldes, at økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) på anden dagen i valgkampen gav løftet:

»- 50-øren på dankortet som opkræves overfor forbrugeren - det vil bortfalde, såfremt jeg har ansvaret for dankortet efter valget«.

Og i regeringsgrundlaget, der blev offentliggjort den 18. februar står der: at 'Regeringen vil fremsætte forslag om, at butikkerne ikke fremover vil kunne opkræve et gebyr pr. betalingstransaktion fra forbrugerne'.

»Det nytter ikke at gøre gebyret usynligt for forbrugerne. Så mister man muligheden for at kunne vælge, om man vil betale det eller ej. Og det er vi firkantet imod«, siger DHS-direktøren.

Staten skal betale bankernes omkostninger
Kim Munch Lendal peger på, at der rent faktisk kun findes to løsningsmodeller, hvis regeringen og Bendt Bendtsen skal leve op til deres valgløfter:

»Enten skal staten ind og betale bankernes omkostninger. Eller også skal det være en sag mellem bank og forbruger. Det drejer sig om at tone rent flag og vise, hvad det koster at bruge sit dankort«, siger han.

Kim Munch Lendal peger også på, at det skjulte gebyr kan betyde, at butikkerne i sidste ende ikke vil tage imod dankort, når det drejer sig om mindre beløb.

»Vi skal jo betale 50 øre, selv om det kun drejer sig om en pakke Gajol. Og det kan være med til at afholde nogle butikker til at tage imod dankortet ved mindre beløb«, siger Kim Munch Lendal.

Møde med erhvervsministeren imorgen
Erhvervsminister Bendt Bendtsen har indkaldt detailhandlen samt Forbrugerrådet og Finansrådet til forhandlinger om dankortet i morgen.

Men det ser ud til at blive en kold skulder til ministeren fra de danske butikker.

Med på mødet i dag var udover DHS blandt andre Bager og Konditormestre i Danmark, COOP, Dansk Organisation for Detailhandel, Dansk Textil Union, De Samvirkende Købmænd, HTS og Håndværksrådet.

/ritzau/

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere