0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spansk firma skal syne danske biler

Flere bød på Statens Bilinspektion, men det blev spanske Applus+, der skal syne danske biler fremover. Men firmaet får konkurrence, for det almindelige syn er netop blevet åbnet for fri konkurrence.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Dresling Jens
Foto: Dresling Jens

Danske biler kan fremover blive synet at det spanske firma Applus+. - Foto: Jens Dresling

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Fremover bliver det et spansk firma, der skal syne danskernes biler.

Trafikministeriet har her til middag offentliggjort aftalen med det spanske firma Applus+, der overtager Statens Bilinspektion for 480 millioner kroner.

Det bliver dog ikke de store ændringer man skal forvente foreløbigt, når man kører ind i en af landets synshaller.

Nye uniformer på bilsynsfolkene bliver den mest synlige ændring. Medarbejderne og ledelsen er den samme. I de næste to år er den højeste pris for et syn bestemt ved lov, men derefter forventer Applus+, at konkurrencen mellem synsvirksomhederne vil sætte prisen.

Salget af statsvirksomheden SBI skal godkendes af Folketingets finansudvalg, men senest 31. marts ventes de nye ejere at overtage bygninger og medarbejdere. SBI's nuværende ledelse fortsætter også.

Skal konkurrere med andre
Salget er kommet på plads, efter at et flertal i Folketinget 1. juni sidste år besluttede at privatisere Statens Bilinspektion.

Formålet er at skabe en privat virksomhed, som frit skal konkurrere med andre virksomheder om at syne danskernes motorkøretøjer.

Første skridt i liberaliseringen af bilsynene trådte i kraft 1. september sidste år. Her blev der fri konkurrence om at syne de biler og motorcykler, der ikke ved det første syn er blevet godkendt af bilinspektionen og derfor skal synes igen.

Det almindelige syn blev åbnet for fri konkurrence 1. januar.

»Jeg er derfor overbevist om, at privatiseringen af SBI - sammen med den netop effektuerede markedsliberalisering - vil resultere i et effektivt og stærkt konkurrencepræget synsmarked til gavn for forbrugerne,« siger trafikminister Flemming Hansen (K).

Applus+ er en global certificeringsvirksomhed og er et fuldt ejet datterselskab af det spanske industrikonglomerat AGBAR Group

En stribe både danske og udenlandske virksomheder havde meldt sig som interesserede købere.

S: For billigt
Applus+ oplyser i en pressemeddelelse, at selskabet regner med et overskud før skat og afskrivninger på 74 mio. kr. På den baggrund mener Socialdemokraternes trafikordfører Poul Andersen, at prisen skulle have været dobbelt så høj.

»Alene bygninger og ejendomme er 330 millioner kr. værd. Ethvert privat firma med så solidt et overskud var blevet solgt til minimum 15-20 gange overskuddet. Det indikerer, at ministeren meget konservativt skulle have haft 750 mio. kr. for Statens Bilinspektion,« siger Poul Andersen og understreger, at Socialdemokraterne er modstander af privatiseringen, fordi »regeringen har valgt at ofre kvalitet og trafiksikkerhed for en symbolsk privatisering«.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere