0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flere selskaber udnyttede TDC-skattehul

Det var ikke kun TDC og to andre selskaber, der udnyttede det famøse skattehul, som i øjeblikket undersøges af en kommission. Også andre selskaber forsøgte sig, viser det sig nu.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

TDC-sagen vokser - det samme gør statskassens tab.

TDC er nemlig langtfra den eneste virksomhed, der har fundet og udnyttet et hul skatteloven til at score et milliardfradrag. En række andre store danske børsnoterede virksomheder er krøbet gennem samme hul i lovgivningen, men i modsætning til TDC har disse virksomheder fra starten valgt at holde lav profil.

Det kom frem, da TDC-kommissionen torsdag afhørte kontorchef Karin Kirchhoff fra Told- og Skattestyrelsen i København. Hun kunne fortælle, at der er flere uafsluttede sager om børsnoterede virksomheder, der også har brugt fidusen eller forsøger at gøre det.

Betydelige beløb
Men virksomhedernes navne er fortsat en velbevaret hemmelighed, for TDC-kommissionen valgte at behandle denne del af sagen for lukkede døre.

»Der er tale om sager, der involverer meget betydelige beløb«, sagde landsdommer Lars Lindencrone Petersen, formand for undersøgelseskommissionen, da dørene igen blev åbnet for offentligheden.

Ifølge ham havde Karin Kirchhoff over for kommissionen forklaret, at hun har kendskab til tre sager, der endnu ikke er færdigbehandlet af Told- og Skattestyrelsen.
Disse virksomheder har, på samme måde som TDC, ved et juridisk kunstgreb skaffet sig et kunstigt fradrag.

Telekoncernens tyske datterselskab, aktieselskabet Talkline, havde oparbejdet en stor goodwill, der normalt ikke kan trækkes fra i skat. Men ved at omdanne Talkline til et kommanditselskab i 2000 kunne TDC udnytte skattereglerne til at trække goodwill fra i skat, fordi det blev betragtet, som om TDC havde erhvervet et helt nyt selskab.

Kendt model
Formanden for landets øverste skattemyndighed, Ligningsrådet, skatteretsprofessor Niels Winther-Sørensen, Handelshøjskolen i København, er bekendt med problemerne.

»Det fremgår nu tydeligt, at denne model har været kendt i rådgiverkredse og har været benyttet af andre selskaber end TDC. Men det er jo lidt grotesk, at det så netop er TDC, der har fået dårlig omtale i offentligheden, når TDC som den eneste spurgte myndighederne, før selskabet udnyttede denne mulighed. De andre nøjedes blot med at udnytte muligheden«, siger Niels Winther-Sørensen, Ligningsrådet, der måtte godkende TDC's skattemodel, fordi politikerne havde 'glemt' at lukke hullet i lovgivningen.

Skatteminister Kristian Jensen (V) har ingen kommentarer til, at endnu flere virksomheder på samme måde som TDC har udnyttet hullet i skattereglerne til kunstige skattefradrag.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere