0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Butikker boykotter nyt dankort

De lange transaktionstider på nye chipdankort får flere butikker til at vende tilbage til de gamle maskiner, beregnet til magnetstriben. PBS vil ikke love hurtigere transaktioner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Agersten Kim
Foto: Agersten Kim

Sådan ser det ud, det nye chipdankort, der trods øget sikkerhed møder kraftig modstand. - Arkivfoto: Kim Agersten

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Køen vokser, og sveden pibler på ekspedientens pande, mens alle bare kigger på terminalen med chipdankortet og venter på at komme videre.

Situationen er ikke uvant i en lang række forretninger, der er udstyret med terminaler til de nye chipdankort.

Kortere tid
Ventetiden for hver kunde, der betaler med dankort, er med den nye teknik 17-23 sekunder, mens det gamle system klarer det på den halve tid.

»Duer ikke«, mener flere butikskæder, der har mistet tålmodigheden med de nye terminaler.

»Vi vil have transaktionstiden ned på maksimalt 12 sekunder inden 15. december, ellers omkoder vi alle vores terminaler til kun at bruge magnetstriben«, siger Jesper Hyldal, it-chef i Statoil, der har chipkortterminaler i 240 ud af kædens 360 butikker.

Mister kunder
Ifølge PBS er der cirka 1.300 fleksterminaler, hvor chipdelen er taget i brug i dag. Butikskæden Jysk og benzinselskabet Statoil råder over godt en tredjedel af de fungerende chipterminaler.

»Vi har omkodet terminalerne i to butikker, så de kun bruger magnetstriben«, siger Kim Skibsted, kommunikationschef i Jysk, der har de nye chipkortterminaler i 65 af kædens i alt 87 butikker.

»Hvis hastigheden på transaktioner via magnetstriben er tilfredsstillende, omkoder vi alle terminalerne. Vi mister kunder, hvis køerne bliver for lange her til jul«, siger han.

Dansk Supermarked har på linje med en række andre forretninger besluttet at vente med at gå over til chipterminalen, indtil systemet er blevet hurtigere, og samme melding kommer fra Coop, der kun har indført chipterminaler i 30 ud af i alt 1.100 butikker.

Varierer fra butik til butik
Det er PBS, der driver dankortsystemet. Men her kan man ikke love hurtigere transaktioner inden julehandelen.

Direktør Johnny Bennedsen, PBS, medgiver, at svartiderne med chipdankortet er længere, men han mener også, de varierer meget fra butik til butik.

»Den forøgede sikkerhed betyder, at det tager et par sekunder mere. Men den del af kommunikationen, PBS har ansvaret for, er den samme overalt«, siger Johnny Bennedsen.

»Men vi arbejder på at bringe svartiderne ned, og det er vores tro, at vi i begyndelsen af næste år i et testmiljø er nede på nogle svartider, der ligner dem, vi kender fra det gamle system«, siger Johnny Bennedsen.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement