0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Masser af gratis tilbud til danske læger

Danske læger kan spise gratis ude det meste af ugen. Medicinalindustrien inviterer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Henrik Mærkedahl, læge i Greve, får masser af tilbud fra lægemiddelindustrien. Han afviser de fleste. Foto: Jan Grarup

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Danske læger har rige muligheder for at spise gratis middage på gode, velrenommerede restauranter flere gange om ugen. I en uges post til lægen med tilbud fra lægemiddelindustrien kan der ligge adskillige tilbud om faglige arrangementer med efterfølgende middage.

Det viser en uges post med reklamer og tilbud fra industrien, som praktiserende læge Henrik Mærkedahl modtog i sin praksis i Greve syd for København.

I posten lå:

  • En invitation til et aftenmøde på Solrød Strandkro, hvor en overlæge vil holde foredrag om allergiske tilstande, og et lægemiddel fra UCB Pharma vil blive demonstreret. Bagefter middag i restauranten. »Invitationen gælder også det øvrige klinikpersonale«, fremgår det.
  • En invitation til et totimers efteruddannelseskursus i rejsemedicin på Restaurant Babette i Vordingborg, hvor firmaet Wyeth vil være vært ved »et let traktement«.
  • En invitation til et fyraftensmøde om hudsygdomme på Restaurant Snekken med foredrag, diskussion og gennemgang af lægemidler. Når det er klaret på et par timer, vil Galderma Nordic byde på et »let traktement« i restauranten.
  • Lægen i Greve modtog også et tilbud fra Merck Sharp & Dohme om en gratis lægeprøve på gigtmidlet Vioxx. Det vil han ikke fortryde, fremgår det, for 8 ud af 10 patienter, der er gået over til Vioxx, ønsker at fortsætte med det lægemiddel.
  • Det blev også til en invitation fra medicinalfirmaet AstraZeneca til en todages kongres for praktiserende læger, der kan vælge mellem Kolding og København. I København foregår kongressen på Arkitektskolen på Holmen. Lægerne indkvarteres på Hotel Scandinavia, Copenhagen Marriott eller Clarion Hotel, men de kan dog vælge at sove hjemme og i stedet få en gratis taxa. Når lægerne har været hjemme på hotellet og klæde om før festmiddagen om aftenen den første dag, må de dog klare sig med en samlet bustransport til restaurant Base Camp på Holmen.
  • Han kunne også sige ja til et tilbud om en prøve på en migrænemedicin fra Nycomed.
  • Og medicinalfirmaet Novartis bad ham om at tage sig tid mellem besøgene af patienter til at udfylde et spørgeskema om, hvorvidt patienterne forstår det, de får at vide om behandlingen med lægemidler. Det ville udløse en lille belønning. »Som tak for din hjælp kan du vælge to compliance redskaber til dine patienter«, skrev firmaet, der bad lægen vælge mellem en skridttæller, et sjippetov, en kogebog med ti sunde retter eller en livsstilsdagbog. Det fremgik ikke, hvor mange eksemplarer lægen kunne få.
  • Novo Nordisk tilbød at sende en produktspecialist ned til lægen i Greve og fortælle ham om diabetes og hormonbehandling af kvinder.
  • Og så var der også en enkelt gammeldags reklame for et middel mod for højt blodtryk. Den slags får han ikke så mange af længere. »Til gengæld er der næsten dagligt telefonisk kontakt fra lægemiddelindustrien, der ønsker at få en aftale om at lade en lægemiddelkonsulent fra firmaet komme på besøg«, siger Henrik Mærkedahl, der afviser langt de fleste tilbud. Kan være nyttigt Michael Dupont, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation, afviser alle tilbud. Han mener dog, at læger godt kan få nyttig information af selskabernes konsulenter. »Men man skal vide, at man bliver påvirket. Deres dagsorden er at påvirke os til at bruge den medicin, de markedsfører. Det er der ikke noget odiøst i. Det skal vi bare være klar over. Og hvis vi skal have balance, så skal vi selv stille op med nogle tilbud, der modsvarer det. For eksempel et kursus i psykoterapi kontra selskabernes medicinske behandling«, siger Michael Dupont.Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu