Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Illegale it-folk hos revisorfirma

Både revisorfirmaet Deloitte & Touche og skogiganten Ecco har benyttet illegal arbejdskraft. Fagforbund går til statsadvokaten med sagerne.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Danmarks førende revisorfirma, Deloitte & Touche, har i flere tilfælde brudt loven ved at beskæftige illegal udenlandsk it-arbejdskraft. I minimum tre konkrete sager, som Politiken har kendskab til, har firmaet bragt it-folk ind i landet uden arbejdstilladelse, men blot på et turistvisum. Og i alle tre tilfælde til lønninger, der ligger klart under det danske lønniveau.

Erkender fejl
Efter udlændingeloven risikerer virksomheder massive bødestraffe, hvis de ansætter udenlandsk arbejdskraft, der ikke har papirerne i orden.

»Der er begået en fejl i tre tilfælde. Vi har ellers en helt fast procedure i disse sager, men den er glippet her«, siger Nina Petersen, administrerende partner i Deloitte & Touche.

Også den danske skogigant Ecco har beskæftiget en it-ekspert, en SAP-specialist fra Indien, uden tilladelse fra Udlændingestyrelsen. Ligesom Deloitte & Touche er Ecco sluppet for videre tiltale. Udlændingestyrelsen erkender at have begået en fejl i sagsbehandlingen og har derfor besluttet at lade de to firmaer slippe for den bødestraf, lovgivningen ellers lægger op til.

Fagforeninger er utilfredse
Det er it-fagforeningerne HK/Privat og Prosa stærkt utilfredse ned. De mener, at Udlændingestyrelsen bevidst ser igennem fingre med lovovertrædelser og har derfor anmeldt styrelsen til politiet.

Formanden for HK/Privat, Karin Retvig, må ikke sætte navn på de implicerede virksomheder, fordi hun har tavshedspligt efter loven. Derfor kan forbundet heller ikke anmelde virksomheder direkte.

Københavns Politi afviste mandag at efterforske sagen mod Udlændingestyrelsen med henvisning til, at der er tale om et spørgsmål, politikerne skal tage sig af. Fagforeningerne går nu videre til statsadvokaten for København.

»Der foregår åbenlyse ulovligheder, som vi sort på hvidt kan dokumentere. Men Udlændingestyrelsen og politiet er tilsyneladende ligeglade, selv om regeringen med brask og bram har meldt ud, at illegal arbejdskraft i Danmark skal stoppes«, siger Karin Retvig, der nu vil rejse sagen politisk i Arbejdsmarkedsudvalget.

Væk fra positivliste
Regeringen fjernede i sommer it-området fra Udlændingestyrelsens såkaldte positivliste over flaskehalsområder, hvor virksomheder kan få udstedt et jobkort, så de hurtigt og nemt kan importere specialister fra udlandet, når der er mangel på kvalificeret arbejdskraft herhjemme.

Ifølge HK/Privat er importen af it-eksperter dog ikke stilnet af - nu tager virksomhederne blot mere eller mindre legale midler i brug. Administrerende direktør i Ecco Søren Steffensen bekræfter, at en indisk ansat har arbejdet i landet fra 14. juni til midt i august uden tilladelse.

»Men jeg kan ikke udtale mig om, hvorfor Udlændingestyrelsen først har fået ansøgningen så sent. Det har vi ikke haft noget med at gøre«, siger Søren Steffensen, der oplyser, at inderen er hentet til landet af et eksternt konsulentbureau.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden