Ifølge loven må landmænd kun behandle køer med antibiotika, hvis en dyrlæge har stillet en diagnose og indledt behandlingen. - Foto: Jan Grarup
Foto: Grarup Jan

Ifølge loven må landmænd kun behandle køer med antibiotika, hvis en dyrlæge har stillet en diagnose og indledt behandlingen. - Foto: Jan Grarup

Økonomi

Ulovlig medicin i mælken

En razzia mod en gruppe landmænd har afsløret ulovlig medicinrester i køernes mælk. Fødevaredirektoratet betegner fundet som en meget, meget alvorlig sag.

Økonomi

Flere landmænd på Fyn og i Jylland bliver meldt til politiet, efter at Fødevaredirektoratets medicinrejsehold har konstateret ulovlig medicinbehandling og medicinopbevaring i deres malkekvægbesætninger.

Desuden skal mælken fra deres køer kontrolleres dagligt. Det skal de selv betale, og det koster mellem 500 og 1000 kroner pr. prøve.

»Nu har de svigtet det offentliges tillid, så er vi nødt til at sikre, at der ikke kommer noget ud til forbrugerne«, siger lederen af medicinrejseholdet, chefkonsulent Per Henriksen, til Ritzau.

Vicedirektør i Fødevaredirektoratet, Henrik G. Jensen, betegner rejseholdets store 'fangst' som en meget, meget alvorlig sag.

»Det handler om mælk til både hjemmemarkedet og til eksport. Den skal simpelthen være i orden. Danskerne vil ikke finde sig i, at der er antibiotika i, og det skal de heller ikke«, siger Henrik G. Jensen.

Medicin i mælken
Ved en kontrolaktion hos 15 mælkeproducenter, der var under mistanke for at fuske med medicinen, fandt rejseholdet medicin i mælken hos hver tredje, uden at landmanden havde haft besøg af en dyrlæge.

I yderligere seks tilfælde blev der fundet spor af antibiotika i mælken, men de skal undersøges nærmere, før det kan fastslås, om der er sket noget ulovligt.

Det betyder, at aktionen i værste fald kan ende med 11 sager. Rejseholdet beslaglagde desuden ulovligt opbevaret medicin i seks af de 15 besætninger.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce