Foto: Thomas Borberg,,,Politiken
Økonomi

Sjusk skyld i Siemens Arenas kollaps

Dårligt træ og forkert limblanding fik taget på Siemens Arena til at kollapse i begyndelsen af januar. Og producenterne var godt klar over den ringe kvalitet, hedder det i skønserklæringen.

Økonomi

Producenten af de tagspær, der kollapsede i taget over Siemens Arena, var godt klar over, at kvaliteten ikke var i top. Træet var for svagt, og limens blandingsforhold forkert, skriver fagbladet Ingeniøren.

Alligevel blev tagspærene - efter behandling med Gori 11 - kørt ud til byggepladsen og monteret på taget, der altså senere brød sammen.

Limninger kunne ikke tåle fugt
De nye oplysninger kan læses i skønserklæringen om Siemens Arena. Her konstateres det blandt andet:

»I begge de nedstyrtede spær kan der konstateres konkrete produktionsfejl«.

For det første var blandingsforholdet i den lim, der blev brugt til spærene, forkert. Det betød, at limningerne ville briste, hvis de blev udsat for fugt.

Kontrolorgan tillod ulovligt træ
Lilleheden Limtræ Danmark, der var producenten bag de omstridte tagspær, brugte desuden træsorter, der var for svage til at kunne leve op til reglerne på området.

Træsorterne blev dog godkendt af kontrolorganet Dansk Træ Certificering (DTC), som tilsyneladende længe har tilladt ulovlige lempelser af reglerne. Det har ført til voldsom kritik internt i byggebranchen:

»Det her rokker ved hele certificeringssystemets troværdighed«, siger Niels-Arne Jensen, formand for IDA BYG til Ingeniøren.

Reglerne burde have været klare
Hos DTC erkender man problemet:

»Ingenting er 100 procent i orden. Det har vi taget hensyn til ved at finde vores egne kriterier for, hvordan man i praksis kan håndtere reglerne. Men det er rigtigt, at det aldrig har været nedskrevet, og det burde det have været«, lyder forklaringen fra DTC's direktør for Bygge og Anlæg Bjørn Lykke Jensen.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden