0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

To love giver forskellige arbejdsskadeerstatninger

Det er akkurat den samme arbejdsskade, men en person kan få langt flere penge i erstatning, hvis skaden bliver vurderet ud fra én lov frem for en anden.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Folk, der kommer ud for en arbejdsskade, kan hente over en million kroner mere i erstatning, hvis de bruger en lov frem for en anden, selvom skaden er akkurat den samme. Det viser beregninger, som advokatfirmaet ErstatningsAdvokaterne har foretaget for Politiken.

»I mange tilfælde er det urimeligt, at der er forskel på de to love. Og det er meget svært at forklare en person, at hvis det 'kun' vurderes som en arbejdsskade, så er erstatningen lavere end hvis man vurderer det efter en lov, hvor arbejdsgiveren bliver gjort ansvarlig«, siger advokat Britha Bunk.

Jurist Jeanne Glinsky fra advokatkontoret Benny Rosborg er enig i, at de store forskelle nogle gange kan være urimelige.

»Og det er svært at forklare folk. Men det skyldes en politisk beslutning om, at kriterierne og beregningsmetoderne i de to love skal være forskellige«, siger hun.

Eksempler viser forskel
To eksempler viser forskellen:

  • En 40-årig mandlig ingeniør falder i arbejdstiden ned fra et stillads, der ikke lever op til sikkerhedsforskrifterne. Hans evne til at udføre sit erhverv bliver vurderet til at være halveret. Ifølge den ene lov - arbejdsskadeloven - udløser det en erstatning på 1,4 millioner kroner. Men hvis ingeniøren også kan bevise at arbejdsgiveren var ansvarlig for, at stilladset ikke var korrekt sat op, så han faldt ned, så får han yderligere knap 1,3 millioner efter den anden lov - Erstatningsansvarsloven.
  • En 29-årig kvindelig direktør kører galt i arbejdstiden og anmelder ulykken som en arbejdsskade og må derfor gå 200.000 kroner ned i løn, da hun får et mindre krævende lederjob. Hendes erstatning efter arbejdsskadeloven bliver på 700.000. Men selvom skaden var hendes egen skyld, så har hun også krav på erstatning efter den anden lov, som kunne udløse 2,3 millioner kroner. Godtgørelse for svie og smerte Oven i erstatningerne kommer, at den ene lov modsat den anden også udløser penge til godtgørelse for svie og smerte - det kan være op til 50.000 kroner - flere hundredetusinde kroner i tabt arbejdsfortjeneste og udgifter til behandling. »Det største problem er at skadelidtes rådgivere, blandt andre nogle fagforeninger og nogle socialrådgivere, ofte ikke er opmærksomme på, at arbejdsskadede også har de muligheder og derfor ikke får rådgivet om privat erstatning«, siger Britha Bunk. Ny lov giver større erstatninger Der har altid været forskel på de to love, men for cirka et halvt år siden steg de beløb, som ulykkesskadede får udbetalt efter erstatningsansvarsloven betragteligt efter en lovændring. Blandt andet fordi de danske erstatninger var betydeligt under niveauet i udlandet. Forskellene betyder som tidligere omtalt i Politiken at fagforeninger i stigende grad går til domstolene for at få udbetalt de ekstra erstatninger. Politiske ændringer I øjeblikket arbejder Folketingets politikere på at ændre arbejdsskadeloven, så den bliver mere tidsvarende. Og fra Dansk Folkeparti er Bent Bøgsted parat til at se på, hvordan de to love og erstatningsbeløbene i dem eventuelt kan kombineres bedre. »Når vi kommer i gang efter nytår vil jeg tage en snak med ministeren om det«, siger han. Charlotte Antonsen, som er Venstres ordfører på området, vidste ikke, at forskellen på erstatninger var så stor. »Så det er naturligt, at vi ser på niveauet for erstatninger. Men jeg synes ikke, at beløbene nødvendigvis skal være de samme for de to love. Det er jo noget andet og lidt mere alvorligt, hvis en anden er skyld i en skade, end hvis man selv er ude om det eller selv kommer ud for et uheld«, siger hun.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere