0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Allerød parat til at skrotte weekenden

Allerød Kommune kan blive den første herhjemme, som indfører en ny arbejdsuge med tre dages arbejde og tre dage fri.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Allerød Kommune kan blive den første herhjemme, som indfører en ny arbejdsuge med tre dages arbejde og tre dage fri. I Sverige har flere arbejdspladser med stor succes indført arbejdsugen, som reelt betyder, at weekenden bliver skrottet.

Til gengæld får de ansatte flere fridage.

Arbejdsugen, som svenskerne har døbt 3-3-modellen, er blevet afprøvet i 25 kommuner, hvor den har resulteret i færre sygedage og større arbejdsglæde blandt medarbejderne, især i ældreplejen.

I Allerød er det socialudvalgsformand Flemming Villadsen (S), som har taget det første danske initiativ til at kopiere svenskerne, og han forudser, at også den danske ældrepleje kan have glæde af en anden arbejdsrytme.

»Grunden til, at vi nu overvejer det, er, at især arbejdet med hjemmepleje er fysisk hårdt. En 3-3-model kunne være med til at gøre det mindre belastende. Sigtet er at skabe bedre arbejdsforhold i en sektor, som i forvejen har svært ved at rekruttere medarbejdere«, siger Flemming Villadsen.

Den nye arbejdsuge skal diskuteres igen på næste socialudvalgsmøde i april, og Allerøds næste skridt bliver at tage til Sverige for med egne øjne at se, hvordan modellen fungerer i praksis.

Sygefraværet falder
I svenske Lindesberg Kommune er sygefraværet faldet med 68 procent, efter at 3-3-modellen er indført. De ansatte arbejder i op mod ni timer om dagen og har til gengæld fået nedsat antallet af årlige arbejdsdage fra 225 til 180.

Selvom formanden for Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA), Poul Winckler, mener, at modellen er interessant, har fagforbundet alligevel luftet en skepsis over for, om det kan lade sig gøre at overføre den til Danmark. Den nye arbejdsuge kræver nemlig, at der bliver ansat en medarbejder mere for hver tredje medarbejder.

Men socialudvalgsformand Flemming Villadsen mener, at problemet vil løse sig selv ved at skabe bedre arbejdsvilkår.

Også Brigitta Pranov, som er leder af hjemmeplejen i Allerød Kommune, har i den forgangne uge erklæret sig positiv over for Villadsens initiativ. Hun understreger dog overfor Frederiksborg Amts Avis, at modellen skal være forenelig med arbejdets almindelige struktur for at kunne lade sig gøre.

Skal være frivilligt
Flemming Villadsen ønsker ikke, at kommunen trækker et panser ned over hele hjemmeplejen og tvinger de ansatte til nye arbejdsforhold. Han forudser, at nogle ansatte vil være skeptiske over for at få deres weekend naturligt inddraget i en nyt arbejdsrytme.

»Men i mange stillinger arbejder folk jo alligevel i weekenden. Måske vil de være lidt negative i begyndelsen, og derfor skal vi også have en forsøgsperiode, hvor et antal medarbejdere på frivillig basis praktiserer modellen i et år. Derefter må vi evaluere forsøget«, siger Flemming Villadsen.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden