0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flere midler til forskning

Forskningskommissionen anbefaler en fordobling i antallet af forskerstuderende

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Forskningen spiller en afgørende rolle i den fortsatte udvikling af velfærdssamfundet, og der er behov for at styrke indsatsen på flere fronter. Det er hovedbudskabet fra de 12 medlemmer af Forskningskommissionen, der i dag fremlagde en betænkning.

Kommissionen anbefaler grundlæggende ændringer i universiteternes ledelse, betydeligt flere offentlige midler til forskning, en fordobling i antallet af forskerstuderende samt ændringer i selve det system, der rådgiver og fordeler midlerne til dansk forskning.

På universitetsområdet peger man på, at det nuværende konsistorium skal omdannes til en bestyrelse med et eksternt flertal. Bestyrelsen ansætter rektor i en åremålsansættelse på typisk fem år.

Kommissionen anbefaler, at der opstilles et klart mål for dansk forskning, så man i 2010 når op på at bruge tre procent af BNP på forskning mod to procent i dag. Det vil betyde, at der om ni år skal afsættes seks milliarder kroner mere til området end i dag.

Ros fra DI
Dansk Industri roser Forskningskommissionen. Der er tale om et grundigt og visionært arbejde, lyder vurderingen fra organisationen.

Viceadm. direktør Jørgen Hansen, Dansk Industri, glæder sig især over, at kommissionens mål om et mere mobilt arbejdsmarked for forskere er vigtig for virksomhederne, når de skal skaffe sig ny viden til forskning og udvikling af nye produkter.

»Kommissionen har taget en række af virksomhedernes ønsker til sig. Det gælder ikke mindst anbefalinger om åremålsansættelse af professorer samt behovet for flere udenlandske forskere i Danmark«, siger han.

Desuden er Dansk Industri godt tilfreds med udsigten til, at der bliver lavet en 'forskningens finanslov', hvoraf det klart vil fremgå, hvor meget Danmark bruger på forskning.

»Det vil give os en langt større gennemskuelighed og sikre mulighed for en langt bedre prioritering«, siger Jørgen Hansen.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere