0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Østinvesteringer gavner Danmark

Investeringer i Øst- og Centraleuropa er en fordel for dansk eksport.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danske virksomheders investeringer i Central- og Østeuropa er ikke kun til gavn for de pågældende lande. De sætter også skub i økonomien herhjemme i form af øget eksport. Kun i få tilfælde er der tale om udflagning af danske arbejdspladser.

Sådan lyder vurderingen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har analyseret årsrapporten fra IØ-fonden. Fonden samarbejder med danske virksomheder om investeringsprojekter i østlandene og havde ved årsskiftet deltaget i 282 projekter i 16 lande. Knap halvdelen af projekterne er dog i Polen.

De danske investeringer er steget kraftigt i løbet af de seneste tre år. Det gælder især investeringerne i servicesektoren, der er syvdoblet. Fra 337 millioner kroner i 1998 er investeringerne i dag oppe på 2,5 milliarder kroner.

Dermed er investeringerne i servicesektoren klart dominerende sammenlignet med investeringer i industri.

Opdyrker nye markeder
Danske virksomheder investerer især for at opdyrke vækstmarkederne i de central- og østeuropæiske lande, konstaterer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Der er altså ikke tale om, at virksomhederne flytter produktion og aktiviteter for at udnytte den billige arbejdskraft. En stor del af investeringerne finder sted inden for telekommunikation, energi, distribution og byggeri - områder der indgår i udbygningen af landenes infrastruktur. På disse områder vurderes det at være nødvendigt for virksomhederne at være til stede i landene for at få del i væksten.

Det gælder også servicesektoren, hvor banker, hoteller, forsikringsselskaber og lignende også må være i det pågældende land for at få en del af markedet.

Investeringerne i øl, tobak og tyggegummi blev især foretaget i begyndelsen af 1990'erne og er derfor gået lidt i stå.

Heller ikke på det område er der tale om, at Danmark går glip af investeringer, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Investeringerne sker for at gøre produkterne konkurrencedygtige ved at spare dyr transport, og i fødevaresektoren sker de især for at være i nærheden af råvarerne. Men de medvirker også til at styrke virksomhedernes internationale konkurrenceevne.

Den gruppe af investeringer, der mest nærmer sig udflagning, er investeringer i industrivirksomheder foretaget af f.eks. Danfoss og NKT.

Ikke entydigt billede
Men billedet er langt fra entydigt, skriver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Udover at give adgang til et marked giver investeringerne øget aktivitet i moderselskaberne, og det er langt fra sikkert, at investeringerne kunne være foretaget i Danmark med det formål at sælge på de østeuropæiske markeder.

I beklædningsindustrien, der har været i søgelyset for at flytte mange danske arbejdspladser til østlandene