Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SMÅSEDLER. Ved at sætte en stopper for handelen med 500 euro-sedler håber det britiske bagmandspoliti at ramme landets forbrydere.
Foto: THANASSIS STAVRAKIS/AP

SMÅSEDLER. Ved at sætte en stopper for handelen med 500 euro-sedler håber det britiske bagmandspoliti at ramme landets forbrydere.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Briterne opgiver EU's gangsterpenge

EU's 500 euro-sedler har vist sig at være en gave til kriminelle. Nu dropper Storbritannien de smuglervenlige sedler.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den største euroseddel har vist sig at være noget af en foræring til forbryderne.

Det britiske bagmandspoliti vurderer, at ni ud af ti 500 eurosedler - med en værdi svarende til 3720 kroner - indgår i kriminelles 'forretninger'.

Derfor har Serious Organized Crime Agency (SOCA) nu fået landets pengeinstitutter og større vekselbureauer til at lade være med at handle med de store euro-sedler, skriver de britiske medier, der omtaler de særlige sedler som 'bin Laden'-sedler.

Advaret mod store sedler

Og sedlerne er populære blandt forbryderkarteller verden over, fordi man kan gemme millionbeløb i skjortelommen.

Ifølge avisen Daily Mail menes 90 procent af alle 500 euro-sedler uden for Europa at være i lommerne på narkogangstere i Colombia.

Allerede ved euro'en indførelse advarede eksperter om, at de store pengesedler ville hjælpe kriminelle betydeligt, når de skulle smugle eller skjule penge.

Falske eurosedler oversvømmer Europa

Hvis en narkobande samler en million britiske pund i mindre sedler fra kunderne, så kan sedlerne veje mere end 50 kilo. Veksles de til 500 euro-sedler, så skal de kriminelle blot bære rundt på to kilo sedler, når pengene skal transporteres og hvidvaskes.

Med de store sedler har eurolandene sikret kriminelle pengesmuglere gode arbejdsforhold: En cigaretpakke kan rumme 149.000 kroner i 500 euro-sedler.

SE ARTIKELSvenske tusindlapper bag økonomisk kriminalitet

Soca håber, at det bliver mere besværligt for kriminelle at skjule deres penge, når de eftertragtede sedler bliver vanskeligere at få fat i.

»Der er rigeligt med beviser på, at de store sedler er vigtige for at mindske omfanget af ens kontanter. 500 euro-sedlerne er klart den foretrukne blandt forbrydere«, siger SOCA's vicedirektør Ian Cuxton til BBC.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden