Tøjkonge Kai Ginsborg, grundlægger af Deres-imperiet, fotograferet i 1973. Foto: Erik Gleie

Tøjkonge Kai Ginsborg, grundlægger af Deres-imperiet, fotograferet i 1973. Foto: Erik Gleie

Økonomi

Strøgets tøjkonge er død

Kai Ginsborg, direktør, er død.

Økonomi

Kai Ginsborg var grundlægger af tøjdynastiet Deres, der med 65 butikker over hele landet har sat præg på danskernes påklædning i omkring et halvt århundrede.

Det startede i Nykøbing F., hvor den skrædder- og tilskæreruddannede unge Kai Ginsborg åbnede en tøjforretning.

På et tidspunkt i slutningen af 1950’erne solgte han et parti tøj til Magasin i København. Salget af tøjet gik så godt, at Magasin bestilte et nyt parti. Men det viste sig, at Magasin alligevel ikke ønskede at købe tøjet, som blev kasseret på grund af nogle fejl. Kai Ginsborg gik en tur i den indre by og tænkte:

»Her er mange mennesker, her vil jeg åbne en butik«. Og sådan åbnede den første Deres-butik, som stadig ligger i Østergade i København.

Kampen om teenagerne Siden gik det slag i slag. I bogstaveligste forstand, fordi københavnernes tøjbevidsthed øgedes i takt med købekraftens vækst. To tøjkæmper sloges om herre- eller rettere damedømmet på Strøget. Hidtil havde hovedstadens hovedgade mest været præget af lidt fornemme, stive tøjforretninger.

Men nu skulle slaget om teenagernes pengepunge udkæmpes. Det var en hård dyst mellem Kai Ginsborg og Jørgen Nørgaard, der bl.a. mødtes i en duel i Politiken i 1973. Stemningen var ikke hjertelig, og der var bl.a. uenighed om, hvem der først etablerede sig på Strøget.

Ginsborg-klanen havde flere våben: Kai Ginsborgs datter, Birgitte, kaldet Sysser, havde sans for de nye trends i massemoden og designede en masse af det tøj, der blev solgt i det voksende antal Deres-butikker. Desuden var familien indehavere af retten til at give en hel generation Levi’s cowboybukser på.

Solgte forretninger til børnene

I 1978 solgte Kai Ginsborg Deres-imperiet til sine to børn John og Sysser. Selv slog han sig på ejendomshandel med stor succes, og han ejede ved sin død stadig ejendomme.

I slutningen af 1980’erne købte han sammen med bl.a. Bent Fabricius-Bjerre og brødrene Strecker Scala-bygningen.

Han trak sig dog hurtigt ud af den affære og er nok den eneste, der tjente penge på Scala. Kai Ginsborg lå heller ikke privat på den lade side. Han var ivrig kunstsamler, havde bl.a. på et tidspunkt en Picasso. Desuden var han meget aktiv golfspiller.

Og dertil forfængelig med sin alder. Han ønskede ikke, at nogen skulle vide, hvor gammel han blev. Så vi ved det heller ikke.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden