Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dansk vagtselskab beskytter israelske bosættelser

G4S genoptager stærkt kritiseret arbejde med at beskytte israelere på Vestbredden.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdens største sikkerhedsfirma, det danskbaserede G4S, møder nu voldsom kritik for at have genoptaget et omstridt arbejde på den besatte Vestbred, hvor G4S-ansatte blandt andet arbejder som væbnede vagter i bosættelserne. Det skriver Berlingske Tidende.

De væbnede sikkerhedsvagters beskyttelse af israelske bosættelser på Vestbredden gav i 2002 dansk-britiske G4S dybe ridser i lakken.

Efter omfattende kritik fra blandt andre en række eksperter samt daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) trak firmaet sig dengang ud af Vestbredden med henvisning til, at man respekterede internationale konventioner og ikke ønskede at understøtte brud på folkeretten.

LÆS ARTIKLEN

Nu viser det sig imidlertid, at virksomheden - der har en dansk bestyrelsesformand og er noteret på den danske børs - er tilbage. Blandt andet tjener G4S penge på at levere både sikkerhedsudstyr til checkpoints og bevæbnede vagter til bosættelser.

Det viser besøg, Berlingske Tidende har foretaget i området, samt dokumentation fra det uafhængige researchcenter DanWatch, der overvåger virksomheders opførsel.

Bosættelserne obstruerer fredsforhandlinger

Netop de israelske bosættelser er i øjeblikket årsagen til, at fredsforhandlingerne mellem israelerne og palæstinenserne er gået i hårknude. Og kravet om at standse bebyggelserne i bosættelserne kommer fra både den danske regering og USA's præsident Barack Obama.

Dermed er G4S en vigtig spiller, lyder det fra mellemøstforsker og ekstern lektor på Københavns Universitet Michael Irving.

»Alt, der medvirker til at understøtte bosættelsernes fortsatte eksistens, underminerer mulighederne for fred«, siger han.

G4S afviser, at firmaet har ændret politik eller indsats siden 2002.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden