G20 lande opfordres til at sænke madpriser

Madpriser stiger verden over og sender millioner ud i fattigdom. G20-lande opfordres til at holde prisen nede.

Økonomi

Forud for weekendens G20-møde i Paris advarer Verdensbanken om, at de stigende priser på mad skaber store ubalancer i verdensøkonomien og sender millioner ud i fattigdom.

Verdensbanken siger, at madpriserne har nået "et farligt højt niveau" og har siden juni i fjor sendt mindst 44 millioner mennesker ud i fattigdom.

Blandt andet spiller stigende madpriser en afgørende rolle for uroen i en række arabiske lande i øjeblikket.

Madpriser er bekymrende Derfor ønsker Verdensbanken, at de forsamlede finansministre og centralbankchefer fra de 20 førende industri- og udviklingslande tager initiativer til at bremse prisernes himmelflugt og den stigende inflation i mange lande.

»Der er stor bekymring over den store usikkerhed, der hersker om priser på basale fornødenheder som mad«, siger John Lipsky, vicedirektør i Verdensbanken, forud for mødet i den franske hovedstad.

Den franske præsident, Nicolas Sarkozy, G20's nuværende formand, har fremlagt planer for en reform af det internationale pengesystem for at beskytte fattige lande mod store udsving.

Når næppe til enighed

Men allerede inden mødet er gået i gang, siger den japanske finansminister, Yoshihiko Noda, til nyhedsbureauet Reuters, at der er dyb uenighed mellem landene om, hvordan en løsning skal skrues sammen.

Uenigheden står mellem lande, der har overskud på handelsbalancen og statsbudgettet så som Kina og Tyskland og lande med store underskud på statsbudgettet så som USA og sydeuropæiske lande.

Især Tyskland vil, at landene skal have nogenlunde balance på statsbudgettet.

Yoshihiko Noda siger, at han tvivler på, at finansministrene og centralbankdirektørerne når til enighed i weekenden.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce