Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Københavns Lufthavne sender milliarder i skattely

Finansministeren beder Skat undersøge sagen.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det delvist statsejede selskab Københavns Lufthavne unddrager sig skat for et trecifret millionbeløb gennem en konstruktion, der involverer skattelyselskaber på Bermuda.

Det fremgår af hidtil ikke offentliggjorte regnskaber, som Politiken er kommet i besiddelse af.

Teknikken i skattefidusen er, at lufthavnens australske storaktionær, Macquarie Airports, hvert år trækker ca. 500 mio. kroner ud af lufthavnen og sender pengene til Bermuda via et skuffeselskab i Luxembourg.

Hvis vi kan se, at pengene har direkte kurs mod skattely, kræver vi 25 procents kildeskatPengene kanaliseres ud af landet i form af renter, som australierne afdrager på et usædvanligt dyrt lån, de har ydet til sig selv via et selskab på atlanterhavsøen. Renten er hele 11,65 pct., næsten tre gange så høj som på Macquaries bankgæld.

Staten er reelt sat uden for indflydelse
Samlet har australierne ført 2,2 milliarder kroner i skattely, siden de overtog aktiemajoriteten i 2005 – dermed er statskassen blevet snydt for 550 mio. kroner.

Staten ejer 39 pct. af aktierne i lufthavnen, men er reelt sat uden for indflydelse, da det australske selskab sidder på alle bestyrelsesposter bortset fra formandsposten og medarbejderpladserne.

»Jeg har ikke nogen chance for at vide, om tingene foregår efter bogen, men jeg vil da opfordre Skat til at tjekke op på sagen«, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).
Medarbejderrepræsentanter tager kraftigt afstand

Oplysningerne er nye for bestyrelsens danske medlemmer. Mens bestyrelsesformand Henrik Gürtler ikke vil kommentere sagen, tager de tre medarbejderrepræsentanter kraftigt afstand fra fidusen:

»Det er ikke i orden. Ikke alene har vi pligt til at betale vores skat; lufthavnen har brug for pengene«, siger Stig Gellert, der repræsenterer lufthavnens brandmænd i bestyrelsen.

R vil kalde finansminister i samråd
I Skats center for store selskaber vil kontorchef Michael Carlsen ikke kommentere konkrete sager, men han bekræfter, at Skat forlanger kildeskat på renter, der sendes i skattely fra Danmark – også selv om de kanaliseres via et skuffeselskab i et andet EU-land.

»Hvis vi kan se, at pengene har direkte kurs mod skattely, kræver vi 25 procents kildeskat«, siger han. En nylig sag i Landsskatteretten gav Skat medhold i kursen.

Sagen vækker forargelse i Folketingets Finansudvalg, hvor de radikales finansordfører Morten Østergaard vil kalde finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i samråd om sagen.

»Vi skal have redegjort for statens rolle i det her«, siger han.

Ole Sohn: Det skriger til himlen

Kravet bakkes op af finansordførerne for S og SF, Morten Bødskov og Ole Sohn, der vil have ministeren til at redegøre for, om staten som medaktionær har sagt god for den smarte skatteplanlægning.

»Det skriger til himlen, at staten bare har solgt ud uden i det mindste at have sikret sig en post i bestyrelsen«, siger Ole Sohn (SF).

De australske ejere bekræfter, at det dyre lån kommer fra Bermuda, men afviser ellers at svare på Politikens spørgsmål.

»Macquarie Airports lever op til alle sine skattemæssige forpligtelser«, skriver selskabet kortfattet i en mail til Politiken. Lufthavnen har generalforsamling i dag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden