0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lundbeck afviser forslag til at hindre salg til dødsgangen

»Vi kan ikke gøre mere«, siger koncernchef om brug af stof på dødsgange i USA.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

På klingende svensk kredser koncernchef Ulf Wiinberg fra talerstolen til Lundbecks generalforsamling om etik og moral, indtil han når frem til sagens kerne:

Brugen af stoffet pentobarbital på stadig flere dødsgange i USA, hvor Lundbeck er den eneste kilde til stoffet.

»Vores konklusion er: Der er intet, vi kan gøre, som kan ændre på situationen. Vi har brugt tid og penge på det, og det er vores konklusion«, siger han til aktionærerne i den tætpakkede sal med biografsæderne.

Men det er flere organisationer uenige med Ulf Wiinberg i.

Lundbeck har sendt brev til lokale myndigheder
En af dem er menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, hvis lægegruppe har holdt møder med Lundbeck og stillet en række forslag til, hvordan den danske virksomhed kan få stoffet væk fra dødsgangen.

Blandt andet bør Lundbeck kontakte USA’s centrale medicinalstyrelse, FDA, direkte.

Hidtil har Lundbeck sendt et brev til de lokale myndigheder i de delstater, der anvender pentobarbital på dødsgangen – men virksomheden skal stile højere, hvis det skal nytte noget, mener Amnestys lægegruppe.

»Lundbeck bør – også for deres eget ry og renommes skyld – lægge så meget pres som muligt på centrale amerikanske myndigheder som FDA«, siger læge Jakob Mertz fra Amnestys lægegruppe.
Koncernchef: Vi har sendt brev til fængslerne

Koncernchefen Ulf Wiinberg har dog ikke i sinde at kontakte FDA, fortæller han Politiken efter generalforsamlingen.

»Vi har sendt brev til fængslerne, vi har været ude i alle medier, og vi har været meget tydelige omkring, at vi tager afstand fra det. Der findes ingen, der kan være i tvivl om, hvor vi står. Det er ikke sådan, at FDA ikke ved det. Så må de bestemme, hvordan de håndterer det«, siger han.

Det er muligt, at FDA ved det, men har I kontaktet dem og talt med dem om det?

»Vi har ikke haft en specifik diskussion med dem, for vi ved ikke, hvad vi skal bede dem om«.

Det kan være, at FDA har nogle knapper at trykke på, som I ikke kender. Det er ikke til at vide, hvis man ikke har snakket med dem.

»De kender jo til problemstillingen, de er informeret om det. Jeg er citeret i amerikanske medier i dag om, hvor vi står, og hvad vi mener om det hele«, understreger Ulf Wiinberg.

Risiko for smertefuld død
Den britiske organisation mod dødsstraf Reprieve er heller ikke tilfreds med koncernchefens erklæring om, at der ikke er mere at gøre.

»Det er simpelthen ikke sandt«, siger Maya Foa, talsmand for Reprieve.

»Jeg tror på, at de ikke ønsker, at deres stof bliver brugt til henrettelser. Men for at forhindre det, skal de gøre sig lidt mere umage«, siger hun.

LÆS ARTIKEL

Reprieve fremhæver også risikoen for, at stoffet kan medvirke til ekstremt smertefulde henrettelser, hvilket flere eksperter hævder. Derfor foreslår organisationen, at Lundbeck laver sin egen analyse af stoffets effekt på fangerne og bruger resultaterne som argument imod at anvende pentobarbital ved henrettelser.

»Så det ikke bare er et spørgsmål om moral, men også om lægefaglig viden«, siger Maya Foa.

Amnesty har ikke kastet håndklædet i ringen

Reprieve har også holdt møder med Lundbeck, men vil kun mødes med dem igen, hvis der skal tales konkret handling. »Jeg ønsker ikke bare at få den samme salgssnak, de har givet dig, for jeg tror ikke på det. Det er det samme, de siger igen og igen«, siger hun. Amnesty vil dog gerne have et nyt møde med Lundbeck. Denne gang skal også generalsekretær Lars Normann Jørgensen med. »Vi har ikke kastet håndklædet i ringen med hensyn til at finde konkrete veje fremad for Lundbeck, og det synes vi heller ikke, at de selv skal gøre«, siger Lars Normann Jørgensen.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter