Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gavmild. Flere europæiske velhavere, blandt andre Ferrari-chefen Montezemolo, vil gerne betale mere i skat. Senest har tyske velhavere meldt sig på banen.
Foto: MICHEL EULER/AP/AP

Gavmild. Flere europæiske velhavere, blandt andre Ferrari-chefen Montezemolo, vil gerne betale mere i skat. Senest har tyske velhavere meldt sig på banen.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Europas rigeste opfordrer til at indføre millionærskat

Tyske velhavere beder nu regeringen om at lade dem betale mere i skat.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det vakte opsigt, da den amerikanske forretningsmand Warren Buffet bekendtgjorde, at han gerne ville give flere penge til skat.

Men efter Buffet har flere velhavere i Europa fulgt trop og offentligt bedt deres politikere om at indføre højere skatter for de allerrigeste.

I sidste uge skrev 16 af Frankrigs rigeste mennesker et åbent brev til deres regering om, at de gerne ville give et særligt bidrag for at hjælpe deres land gennem krisen.

Nu har en gruppe af 50 tyske velhavere bedt kansler Angela Merkel om at sætte en stopper for, at forskellen mellem rig og fattig vokser sig større og foreslået højere skatter til Tysklands velhavere, skriver the Guardian.

Blandet flok vil bidrage Den tyske gruppe, der går under navnet Vermögende für eine Vermögensabgabe (Formuende for formueafgivelse) , er de seneste til at udtrykke et ønske om at bidrage med flere penge til staten.

Vi har flere penge, end vi behøver.

De franske og spanske regeringer overvejer i øjeblikket at indføre millionærskat, og i Italien har Ferrari-chefen Luca Cordero di Montezemolo udtalt, at det kun var rigtigt, hvis han skulle betale mere.

Den tyske gruppe udtaler til the Guardian, at medlemmerne dog ikke er i samme liga som de andre europæere, der tidligere har meldt sig på banen.

»Vi er en blandet forsamling. Lærere, læger og ingeniører. Det meste af vores formue er arvet, men vi har flere penge, end vi behøver«, siger grundlæggeren Dieter Lehmkuhl, der selv har en formue svarende til mere end 11 millioner kroner.

Gruppen påstår i deres opfordring, at Tyskland ville få en ekstra indtægt på 100 milliarder euro (svarende til omkring 740 milliarder kroner), hvis de rigeste betaler en formueskat på 5 procent i to år.

Velhavere bejler til Merkel igen
Forslaget om velhaverskat er ikke noget nyt fra den tyske gruppe. Allerede for to år siden fremlagde de deres idé for Angela Merkel.

Nu tager de forslaget op igen, i håb om at den økonomiske krises alvor vil få regeringen til at overveje det igen.

»Jeg vil sige til Merkel, at løsningen på Tysklands økonomiske problemer, vores offentlige gæld, ikke er nedskæringer, som vil ramme de fattige mennesker. Løsningen er at give de rige højere skatter«, siger Dieter Lehmkuhl.

Sarkozy kritiseres for 'stunt'

I sidste uge præsenterede den franske præsident Nicolas Sarkozy et forslag om ekstra skatter til de meget velhavende.

Skatten ville bestå i en formueskat på 3 procent for personer, der tjener mere end 500.000 euro (3,7 millioner kroner) og skulle sandsynligvis kun eksistere indtil 2013, skriver the Guardian.

Initiativet er blevet kritiseret for blot at være et paradeforslag, allerede inden det er blevet indført.

Hans eget parti var kritisk, og hans politiske modstandere mener, at det er sat i værk for at fjerne fokus fra, at han tidligere har givet flere milliarder euro i skattelettelser til de rige, mens initiativet kun vil indbringe 200 millioner euro (cirka 1,5 milliarder kroner).

I Danmark har Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne foreslået at indføre en millionærskat.

FACEBOOK

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden