0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Straarup: Zombie-økonomi truer os

Danmark og den øvrige vestlige verden går en lang periode med lav vækst i møde, mener Danske Bank-direktør Peter Straarup.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
MATHIAS CHRISTENSEN
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN

Finanser. Danske Banks ordførende direktør Peter Straarup (th) og Nationalbankdirektør Nils Bernstein diskuterede finanskrisen i Politiken.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan tage flere årtier at rette op på de fundamentale ubalancer i verdensøkonomien.

Det mener Danske Banks ordførende direktør, Peter Straarup, som frygter, at økonomien i den vestlige verden vil humpe af sted i mange år på grund af en alt for stor gældsbyrde.

»Der er risiko for, at vi i den vestlige verden får det, man kan kalde for en zombie-økonomi. En økonomi som er en lille smule bevidstløs på grund af gældsætning, som man kæmper for at afdrage«, siger Peter Straarup på en konference om finanskrisen arrangeret af Politiken.

USA skal spare, Kina skal forbruge Han peger blandt andet på, at amerikanerne skal lære at spare op og eksportere flere varer til Asien.

Kineserne skal omvendt sætte gang i forbruget, mens vi i Europa skal have styrket vores konkurrenceevne og begrænset de dundrende underskud på de offentlige budgetter.

LÆS OGSÅ

Dertil kommer, at befolkningerne i den vestlige verden bliver stadig ældre, hvorfor færre erhvervsaktive skal finansiere fremtidens velfærd.

Og ifølge Peter Straarup er det farligt at sige, at det nok skal gå.

»Alting går. Spørgsmålet er, om det går godt. Vi gennemlever ikke en normal konjunkturbevægelse. Verdens vestlige lande er endt i et gældshul«, siger Peter Straarup.

Gældsbyrde også de andres skyld

Danske Banks førstemand har tidligere erkendt, at bankerne bærer en del af ansvaret for den fiansielle og økonomiske krise, der brød ud i lys lue, da investeringsbanken Lehman Brothers kollapsede i efteråret 2008.

Men at den vestlige verden er endt med en enorm gældsbyrde er langtfra kun finanskrisens og bankernes skyld, mener han.

LUNDE Krakkede i Lehman Brothers ændrede alt

Han peger blandt andet på, at inflationen i Vesten er blevet holdt kunstigt nede, fordi vi har kunnet købe billige forbrugsgoder produceret af billig arbejdskraft i udlandet.

Og da inflationen var lav, kunne renterne også holdes nede, mens priserne på især fast ejendom buldrede i vejret.

»Husbyggeri satte gang i økonomien i mange lande, og friværdier blev konverteret til checkhæfter mange steder. Og så er vi tilbage ved udgangspunktet for den finansielle krise: massiv gældsætning, især af fast ejendom«, siger Peter Straarup og fortsætter:

»Alt i alt tegner der sig et billede af en meget lang periode med lav vækst, offentligt budgetbøvl og stigende skatter«.

Se Politiken TV fra konferencen i Politikens Hus

Læs mere: