Pædagogforening idømmes kæmpebod for forældreblokader

Arbejdsretten idømmer Landsforeningen for Socialpædagoger bod på en million kroner.

Økonomi

Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS) skal betale en bod på en million kroner for at stå bag forældreblokader mod vuggestuer og børnehaver.

Det har Arbejdsretten netop afgjort i sagen, som er indbragt af Kommunernes Landsforening (KL) i kølvandet på talrige blokader og omfattende strejker som følge af kommunale besparelser i november 2009.

Ifølge Arbejdsretten er det en skærpende omstændighed, at »de ulovlige kampskridt tog (...) sigte på at påvirke den demokratiske beslutningsproces«.

»Dertil kommer, at LFS må anses at have haft en styrende rolle i arbejdsnedlæggelserne«, lyder det i afgørelsen.

LFS del af magtfuld 'børnemafia' Det var en artikel i Politiken, hvor afgående københavnske lokalpolitikere pegede på netop LFS som hovedkraft i en magtfuld 'børnemafia', der affødte sagsanlægget fra KL.

Under overskriften 'Børnebanden' beskrev artiklen, hvordan LFS var mistænkt for at orkestrere blokader og anden forældreaktivisme fra for eksempel forældreorganisationen KFO.

»Det er meget åbenlyst, at de hjælper pædagogerne. Det er jo en meget billigere måde at strejke på«, sagde for eksempel den radikale Kasper Johansen.

Den påstand bakker Arbejdsretten i grove træk op om i relation til strejken og blokader i november 2009 og finder bevis for den i adskillige artikler og tv-indslag fra perioden.

Et ulovligt kollektivt kampskridt

Presseklip viser ifølge retten, at LFS og dens åbenmundede næstformand Jan Hoby om ikke direkte orkestrerede så i hvert fald undlod at advare imod protesterne, og i nogle tilfælde ansporede dem.

»Arbejdsretten finder det på den anførte baggrund bevist, at LFS har medvirket til at opfordre forældrene til at deltage i de aktiviteter, som blev adviseret på KFO's hjemmeside, herunder de organiserede forældreblokader«, skriver arbejdsretten i sin afgørelse.

»Da forældreblokaderne i praksis havde samme virkning som ulovlige arbejdsnedlæggelser, udgør det beskrevne forhold i sig selv et ulovligt kollektivt kampskridt foretaget i strid med Hovedaftalen og LFS' loyalitets- og fredspligt i henhold til overenskomsten«, skriver retten.

Ifølge oplysninger til Arbejdsretten fra Københavns Kommune deltog 1.512 institutionsansatte i arbejdsnedlæggelser og de efterfølgende forældreblokader medførte et tab på cirka 9.800 medarbejdertimer.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce