0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

HK advarer: Sexchikane straffes for mildt

HK kræver lovgivning skærpet, så arbejdsgivere ikke slipper med symbolske straffe.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Chikane. 18 retssager om sexchikane på syv år lyder ikke af meget. Men ifølge HK's jurister er det kun toppen af isbjerget.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er de færreste lønmodtagere, der tør gå i retten, hvis chefen har udsat dem for seksuel chikane.

Og de lønmodtagere, der tager kampen og vinder retssagen, må affinde sig med beskedne erstatningsbeløb.

»Det er jo lige før, det kan betale sig at sexchikanere lønmodtagerne«, siger Mette Kindberg, næstformand i HK Danmark.

HK’s gennemgang af sagerne afslører også, at arbejdsgiverne kun sjældent bliver straffet for verbal sexchikane.Chefen skal nærmest have gramset på sin medarbejder, før det udløser en erstatning. »Vi kan se, hvor meget det betyder for antallet af sager og for arbejdsgivernes adfærd, at det nu koster omkring ni måneders løn i godtgørelse, hvis en arbejdsgiver smider en gravid medarbejder på porten«.

»Vi skal samme vej med disse sexchikanesager. Derfor kontakter vi nu en række politikere og håber, at det kan sætte fokus på problemet, og at det baner vejen for en ny kurs i domstolenes afgørelse«, siger Mette Kindberg.

Hun tilføjer: »Vi kan jo ikke forvente, at medlemmerne vil bruge kræfter på sager, der ikke fører til noget. Ofte oplever vi, at lønmodtagerne – uanset udfaldet af en retssag om sexchikane – selv siger op bagefter, fordi det er for svært og for pinligt  at  komme  tilbage til hverdagen og se chefen og kollegerne i øjnene«.

18 retssager om sexchikane på syv år lyder ikke af meget. Men ifølge HK’s jurister er det kun toppen af isbjerget.

»Vi rejser 8-10 sager om året, men kun et par stykker når frem til retten. I resten af sagerne bliver der indgået forlig. Langt hovedparten af sexchikanerierne kommer aldrig til HK’s kendskab«, siger juridisk konsulent Jeanette Hahnemann fra HK’s juridiske kompetencecenter til Nyhedsmagasinet HK:

»Sexchikane er meget tabubelagt og skamfuldt for vores medlemmer. Blufærdighed får dem til at undlade at rejse sag, når de har været udsat for chikane«.

Skærpet lovgivning

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere