Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

CO2-kvoter forgylder forurenende firmaer

Gratis CO2-kvoter er blevet en guldgrube for Mærsk, Aalborg Portland og andre forurenende virksomheder.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En række af Danmarks største virksomheder tjener styrtende på de CO2-forureningskvoter, de har fået gratis af den danske stat.

Aalborg Portland har fået tildelt næsten dobbelt så mange CO2-kvoter, som virksomheden har brug for, og ligger i dag inde med overskydende kvoter til en værdi af 133 millioner kroner, viser nye tal fra EU-kommissionen.

Mærsk Oil har ekstra CO2-kvoter for 50 millioner kroner, og en række andre danske giganter som Dong Energy og Carlsberg er ejere af gratis kvoter for mange millioner, der kan sælges videre til andre virksomheder med stor fortjeneste.

»Når det viser sig, at de mest forurenede virksomheder nu – uden at have rørt en finger – har gratis CO2-kvoter for millioner, er det helt paradoksalt«, siger Mark Lewis, energianalytiker i Deutsche Bank.

Connie Hedegaard er fortørnet EU’s danske klimakommissær, Connie Hedegaard, er også fortørnet over milliongevinsterne og vil nu lægge bånd på medlemslandenes uddeling af CO2-kvoter de kommende år.

»Man kan godt forestille sig at kvoter, der endnu ikke er blevet uddelt, heller ikke bliver det«, siger Connie Hedegaard. Virksomhederne i EU må kun forurene, hvis de har købt særlige forureningskvoter, CO2-kvoterne.

Gratis kvoter til udvalgte brancher
For at undgå at de særligt forurenende virksomheder flytter deres produktion til lande uden krav om kvoter – eksempelvis Kina eller Rusland – har EU tilladt sine medlemslande at uddele gratis CO2-kvoter til udvalgte brancher.

Men ifølge Mark Lewis fra Deutsche Bank og Damien Morris, der er chefanalytiker i den britiske tænketank Sandbag, var ideen med de gratis kvoter ene og alene at sikre, at EU’s virksomheder lige netop havde samme vilkår som konkurrenterne uden for EU – og ikke mere end det.

De danske virksomheder, der ligger ind med værdifulde forureningskvoter, afviser kritikken:

Der er tale om milliongevinster, der alene skyldes, at virksomhederne uventet har udledt mindre CO2, mens produktionen har kørt på lavt blus i den økonomiske krise, lyder meldingen:

»Vores overskydende kvoter fra de sidste to år er udelukkende et udtryk for vores faldende produktion i krisen«, siger underdirektør i Aalborg Portland Preben Andreasen.

Horrible milliongevinster
Men flere iagttagere betegner milliongevinsterne som horrible, set i lyset af at CO2-kvoterne aldrig var tænkt som en indtægtskilde.

Mark Lewis så gerne, at EU fandt en måde at tage de overskydende CO2-kvoter tilbage på.

En tanke, som leder i Mærsk Oil Torben Nørgaard finder uansvarlig.

»Vi får brug for alle de kvoter, vi kan få i fremtiden«.

Torben Nørgaard understreger også , at Mærsk Oil på trods af de overskydende kvoter har formået at reducere sin udledning af CO2 med 10 procent alene i det sidste år.

Connie Hedegaard afviser da også, at det kommer på tale at tage de allerede uddelte CO2-kvoter tilbage.

Nyt og skrappere system

Til gengæld ser hun gerne, at Danmark undlader at uddele flere gratis kvoter, når EU fra 2013 starter en ny omgang kvotefordeling.

Til den tid skal systemet være skrappere, og der skal uddeles færre gratis kvoter til erhvervslivet, mener kommissæren.

»Det er helt slut med gratis kvoter til energiselskaber, og generelt skal de gratis kvoter være mere undtagelsen end reglen», siger EU’s danske klimakommissær Connie Hedegaard.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden