Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Ægtefæller til højtuddannede udlændinge har svært ved at falde til

Utilfredse ægtefæller er ofte grunden til, at højtuddannede udlændinge dropper København.

Økonomi

Byer som Stockholm og Dublin overhaler København indenom, når det kommer til at holde fast i de højtuddannede udlændinge, der er en gevinst for statskassen.

En vigtig årsag skal findes hos ægtefællerne, når de ikke formår at finde job og falde til i Danmark.

»For de par, der tager af sted sammen for at erobre Danmark, kan det være utroligt ødelæggende for ens ophold«, siger Johanne Mygind, der er seniorresearcher på en ny undersøgelse fra tænketanken Copenhagen Economics og konsulenthuset Living Institute.

Expat in Denmark, der arbejder for at skabe netværk for udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde, er netop blevet overtaget af Dansk Industri. Her genkender man problemet.

»Det er en også familie, man ansætter, når man ansætter en expat (en højtuddannet indvandrer, red.)«, siger sekretariatsleder Lise Thomsen til politiken.dk.

LÆS OGSÅ

I kroner og ører drejer det sig om op til én milliard kroner, som Region Hovedstaden kunne tilføre sit BNP ved at få 5-10 procent af de højtuddannede indvandrere til at blive. Det viser tal fra undersøgelsen.

Danske virksomheder kender problemet
Den danske vindmølleproducent Vestas er af de virksomheder, der kæmper for at holde fast i de udenlandske talenter.

»I starten troede vi, at man blev, hvis man selv fungerede godt på jobbet. Men det gør man jo ikke, medmindre rammebetingelserne for familien er i orden«, siger Karina Boldsen, HR-direktør i Vestas, til politiken.dk.

Virksomheden inviterede derfor de ansattes ægtefæller med indenfor i et netværk, der blandt andet giver adgang til en jobportal og danskundervisning.

Derudover arrangerer virksomheden udflugter og andre fritidsaktiviteter, der skal ryste danskerne og udlændingene sammen.

»Mange oplever, at danskerne er enormt lukkede. Man går på job fra 8 til 16, og så går man hjem og hygger med andre danskere«, siger Karina Boldsen.

Omkring 500 af Vestas' i alt 5500 ansatte er udlændinge.

Rød grød med fløde

Over halvdelen af ægtefæller, der rejser deres mand eller kone til Danmark, har en længere videregående uddannelse, viser tal fra en rapport fra Centre for Economic and Business Research.

LÆS OGSÅ

Men selv om kandidatgraden er i hus, oplever mange, at deres uddannelse ikke bliver anerkendt i Danmark. Og flere løber ind i problemet, at deres dansk ikke er godt nok.

»De oplever, at danske arbejdsgivere stiller meget høje krav til deres danskkundskaber. For os danskere skal man næsten tale flydende dansk, før man har lært sproget«, siger Johanne Mygind til politiken.dk.

Region Hovedstaden har i øjeblikket omkring 23.000 højtuddannede udlændinge.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce