Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Landbruget vil have høje afgifter på de giftigste sprøjtemidler

Landmændene sparer selv på de dyre sprøjtegifte.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Afgiften på sprøjtegifte skal ændres, så de giftigste også bliver de dyreste at bruge for landbruget. Og så er der ikke grund til at sætte loft over, hvor store mængder sprøjtegift landmændene må sprede ud på markerne.

Det siger landmændenes organisation, Landbrug & Fødevarer, til oplysningerne om, at der er rester af sprøjtegift i flere og flere grundvandsprøver.

»Det er fortidens synder, der har været det helt store problem«, siger landbrugsorganisationens miljødirektør, Niels Peter Nørring. Han henviser til, at en række særligt giftige sprøjtemidler forlængst er blevet forbudt.

Frivillig aftale om sprøjtehyppighed

Landbruget og Christiansborg har for nogle år siden indgået en frivillig aftale om en behandlingshyppighed på 1,7 som mål for, hvor ofte landmændene bør sprøjte.

Men - siger miljødirektøren - så langt ned kan landbruget næppe komme, fordi en række forudsætninger har ændret sig. Og landmændene sprøjter ikke mere end nødvendigt i deres kamp mod plantesygdomme.

»Det er nogle meget dyre produkter. Derfor er landmændene også meget opmærksomme på at spare på dem«, siger Niels Peter Nørring.

Landbrug & Fødevarer erkender, at der lokalt kan være nogle sårbare jordbundsforhold, der gør det nødvendigt med særligt store beskyttelseszoner omkring drikkevandsboringer.

Miljødirektøren slår dog på, at Danmark har særligt skrappe godkendelsesprocedurer for sprøjtemidler og skrappe regler for, hvordan de skal håndteres.

Organisationen bifalder også, at miljøminister Karen Ellemann (V) vil have undersøgt, om særligt Roundup mod forventningerne er en fare for grundvand og drikkevand, siger miljødirektøren.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden