Dansk netcensur griber om sig

Netudbydere nægter at føje myndighedernes krav om spærring af hjemmesider.

Økonomi

Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres«.

Sådan lyder paragraf 77 i grundloven, men bestemmelsen er alvorligt under pres, siger juraeksperter, erhvervs- og forbrugerorganisationer.

På stadig flere områder får myndigheder lov til at kræve internetsider blokeret for at beskytte borgere.

Senest har nye love givet henholdsvis Lægemiddelstyrelsen og Skat lov til at blokere hjemmesider, der udbyder farlige lægemidler og pengespil uden dansk licens.

Pengevæddemål på the Suns hjemmeside
»Det her er en meget alvorlig udvikling. Lande som Kina, Nordkorea og Syrien benytter sig af de her metoder, men grundloven forbyder altså indførelse af censur«, siger juraprofessor Søren Friis Hansen fra CBS, Handelshøjskolen i København.

Han vurderer, at den nye spillelov f.eks. kan komme til at blokere adgangen til den engelske avis the Suns hjemmeside, fordi den også tilbyder pengevæddemål.

Internetudbydere som TDC og Telia nægter dog at adlyde myndighederne, fordi henstillingerne »truer det fri internet og retssikkerheden«.

»Vi vil ikke være med til at beskære danskernes adgang til internettet på grund af henstillinger fra myndigheder, som ikke er juridisk bindende. Det er en glidebane, som vi ikke vil bidrage til at hælde brun sæbe på«, siger Jakob Willer, direktør i Telekommunikationsindustrien (TI).

Der lægges op til en principiel diskussion
Myndighederne må derfor gå i fogedretten hver gang.

Det skete senest 5. september, hvor hjemmesiden 24hdiet.com blev beordret spærret.

Det nye folketingsflertal lægger op til en principiel diskussion af metoden:

»Man skal kunne blokere, men vi skal have bedre styr på retssikkerheden«, siger forbrugerordfører Benny Engelbrecht (S).

FACEBOOK

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce