Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Jens Dresling (arkivfoto)
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske Bank undgår at betale 3 milliarder i skat

Smart manøvre gør, at Danske Bank stort set er sluppet for dansk selskabsskat i to år.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Samtidig med at have fået akut førstehjælp af statskassen gennem bankpakkerne har Danske Bank foretaget en skattemanøvre, der koster den danske stat milliarder i tabte skatteindtægter.

Det afslører en analyse af bankens seneste årsregnskab.

Målrettet udnyttelse af regler I 2010 havde banken et overskud på 6,5 milliarder kroner, alligevel lød den danske selskabsskat på beskedne 92 millioner kroner. Året før var billedet lidt bedre: 225 millioner kroner i dansk selskabsskat ud af et overskud på knap 5 milliarder.

Det virker jo helt groteskDet er en målrettet udnyttelse af reglerne om international sambeskatning, der gør, at banken de seneste år har kunnet slippe med så lidt i dansk selskabsskat.

LEDER

Så længe bankens irske filialer gav overskud, lod man dem beskatte efter Irlands lave selskabsskat på 12,5 procent. Med virkning fra 2009 har man imidlertid valgt at skifte til international sambeskatning.

Dermed har man kunnet fratrække de seneste års milliardunderskud i Irland og andre udenlandske aktiviteter i den danske selskabsskat. Samlet gevinst ved manøvren: lidt over 3 milliarder kroner sparet i skat i 2009 og 2010.

»Man har udnyttet sambeskatningsreglerne med henblik på at gøre den danske selskabsskat så lille som muligt«, siger Lars Kiertzner, lektor i revision på Copenhagen Business School (CBS).

S og SF: Stram op!
Christen Amby, skatterevisor og skatterådgiver for SF, går skridtet videre. Ifølge ham »er det reelt de danske skatteydere, der har dækket det tab, som Danske Bank har fået ved at deltage i den irske ejendomsboble«.

Både Socialdemokraterne og SF mener, at adfærden sætter en tyk streg under, at der er behov for at stramme op på reglerne om international sambeskatning.

»Det virker jo helt grotesk, at Danske Bank med så store overskud kan ende med at betale så lidt i skat. Sagen viser, at der er grund til at overveje, om reglerne for sambeskatning fungerer efter hensigten«, siger SF’s skatteordfører, Jesper Petersen.

Skatteshopping skal stoppes
Socialdemokraternes Klaus Hækkerup, der er medlem af Skatteudvalget, peger på, at man kan stoppe »skatteshopping« ved at reducere muligheden for sambeskatning med lande som Irland. Det vil dog kræve et EU-initiativ.

Skatteminister Peter Christensen (V) afviser, at der er brug for opstramninger.

»Det er i strid med EU-reglerne at straffe andre EU-lande for at have en lavere selskabsskat end Danmark«, siger han.

Danske Bank afviser udnyttelse af regler

Danske Bank erkender, at skiftet til international beskatning har sparet banken 3 milliarder i skat i 2009 og 2010, men afviser at have udnyttet reglerne. »Intentionen med international sambeskatning er at fremme mulighederne for at drive international virksomhed ud af Danmark. Det giver fleksibilitet at kunne fratrække underskud i et marked i overskud på et andet marked«, siger pressechef Anders Klinkby.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden