Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
CASPER DALHOFF (arkiv)
Foto: CASPER DALHOFF (arkiv)

Skrækeksemplet. Kort efter Finanstilsynets første inspektion i over fem år, måtte Tønder Bank indgive konkursbegæring, og investorernes penge gik tabt.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

21 banker har været uden tilsyn i over tre år

Mere end hver femte bank har ikke haft besøg af Finanstilsynet i over tre år. Faren for uventede krak vokser, mener analytikere.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere banker kan være på randen af krak, uden at myndighederne aner noget om det.

Over en femtedel af landets pengeinstitutter har ikke haft besøg af Finanstilsynet i mere end tre år. Det viser en gennemgang af tilsynets egne inspektionsrapporter, som Politiken har foretaget.

Helt præcis drejer det sig om 21 af landets 94 banker, hvor Finanstilsynets seneste inspektion ligger længere tilbage end juni 2010.

Det skal nødig blive et rent lykkehjul at investere i banker

»Vi mener ikke, at Finanstilsynet gør sit arbejde godt nok. Tilsynet skal have ressourcer til at komme i bankerne hvert år. De løbende indberetninger viser sig jo ikke at være tilstrækkelige«, siger Niels Mengel, som er formand for Dansk Aktionærforening.

Alt ændrede sig Hos analysevirksomheden Mybanker advarer direktør John Norden om, at konsekvensen af de få tilsyn betyder, at omverdenen kan være aldeles uvidende, hvis en bank er på katastrofekurs.

»Der er alt for længe mellem tilsynsbesøgene, og flere sager har vist, at man ikke kan stole på regnskaberne fra bankerne selv«, siger John Norden

Det viste sig senest i sagen om Østjydsk Bank, som indtil for få uger siden fremstod sund og veldrevet. Det ændrede sig alt sammen, da en inspektionsrapport fra Finanstilsynet viste, at banken manglede sikkerhed for flere hundrede millioner kroner bag sine udlån. Det var den første inspektion af banken i to år.

LÆS MERE

»Når tilsynet kommer på inspektion og opdager så store problemer, får aktionærerne kappet en stor del af deres investering. Det er nærmest blevet reglen, at besøg betyder nedskrivning. Det er urimeligt. Det skal nødig blive et rent lykkehjul at investere i banker«, siger Niels Mengel.

Mangler tillid
Skrækeksemplet er Tønder Bank, som indtil for syv måneder siden fremstod som en af landets sikreste banker.

Da Finanstilsynet i november sidste år kom på sin første inspektion i over fem år, viste det sig, at bankens økonomi var i en miserabel forfatning. Kort efter inspektionen indgav banken konkursbegæring, og investorernes penge gik tabt.

LÆS MERE

Også en helt anden effekt af de få tilsyn er begyndt at vise sig. Investorerne er nemlig begyndt at tøve med at lægge deres penge i banker, som ikke har fået myndighedernes godkendelse i årevis.

»Der er ingen tvivl om, at aktiemarkedet tillægger det stor vægt, om det er længe siden, tilsynet har været på besøg. Mest åbenlyst med Spar Nord«, siger Per Grønborg, som er bankanalytiker i Danske Banks aktieafdeling.

Spar Nord er ikke blevet tjekket i mere end fire år. Godt nok er bankens aktie steget fra kurs 25 til 35 siden Tønder Banks krak, men den ville have stået endnu stærkere, hvis det ikke havde været for usikkerheden, vurderer Per Grønborg.

Glæder sig til næste besøg

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det samme gør Spar Nord selv.

Efter sagen om Tønder Bank har der blandt investorerne bredt sig en bekymring for, om andre banker også underdriver, hvor meget nedturen på ejendomsmarkedet har påvirket sikkerheden bag bankens udlån. Spar Nords ledelse ser meget frem til, at tilsynet tjekker banken igen, så investorerne kan blive beroliget: »Vi siger selv, at vi har nedskrevet lige tilpas. Men det ville være fint at få en udefrakommende censor til at sige, om det er rigtigt«, siger kommunikationsdirektør Ole Madsen fra Spar Nord.

LÆS OGSÅ I Finanstilsynet peger direktør Ulrik Nødgaard på, at det er en politisk beslutning, om tilsynet oftere skal tjekke bankerne. Han vil dog gerne regne på mulighederne for at øge antallet af besøg: »Vi synes, at den intensitet, vi har nu, er passende. Hvis der er et ønske om, at vi skal komme oftere, vil vi godt give et bud på, hvad det vil kræve af ressourcer«. Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) ønskede ikke at stille op til interview om emnet i går, men i en skriftlig kommentar udtaler hun: »Jeg mener, at vi generelt har et velfungerende, risikobaseret tilsynssystem. Jeg har tillid til, at Finanstilsynet prioriterer sine ressourcer i overensstemmelse hermed«.Ministeren henviser til, at tilsynet oftest besøger store pengeinstitutter og banker med stor risiko for krak. Banker under skærpet tilsyn bliver tilset mindst en gang årligt, mens banker med en moderat risikoprofil kun får besøg hvert tredje-fjerde år. Det er ifølge ministeren »et hensigtsmæssigt ressourceforbrug«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden