Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sponsorfrafald. Christian Stadil, der er ejer af Hummel, er blandt andet kendt for at bruge buddhisme som inspiration i sit privat- og arbejdsliv.
Foto: MARTIN BUBANDT (arkiv)

Sponsorfrafald. Christian Stadil, der er ejer af Hummel, er blandt andet kendt for at bruge buddhisme som inspiration i sit privat- og arbejdsliv.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Christian Stadil droppede støtten til Tibet for at tjene penge på Kina

Det kinesiske marked var mere attraktivt for Hummel end et tibetanske fodboldhold.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Christian Stadil har med stor succes profileret sig selv og sin virksomhed på at støtte Tibets fodboldlandshold. Men ved udsigten til at tjene store penge i Kina brød Hummel-formanden sin kontrakt og løb fra alle løfter til tibetanerne.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, hvordan Christian Stadil gjorde alt for at lægge afstand til Tibet, da Hummel i 2007 havde udset sig en bid af det indbringende kinesiske marked.

Ønsket om profit i Kina faldt sammen med skriverier i den kinesiske presse om Hummels støtte til Tibet, og i september 2007 tilbageholdt de kinesiske toldmyndigheder et stort parti Hummel-varer, der var på vej til Europa.

Trak tæppet væk under fodboldhold Christian Stadil afviste udadtil enhver form for konflikt, men på de indre linjer satte han en plan i værk, der hurtigt trak tæppet væk under det tibetanske fodboldlandshold, som var fuldstændig afhængig af støtten fra Hummel.

»Jeg kan bekræfte samarbejdet og kontrakten med Hummel. Samarbejdet sluttede på grund af Hummels satsning på det kinesiske marked, og det var desværre ikke en lykkelig skilsmisse«, siger Michael Nybrandt, der er international koordinator for Tibets fodboldforbund til Ekstra Bladet.

»Jeg var, og er, da forundret over, at Hummel tidligere havde valgt Tibets side og nu har droppet den støtte for at tækkes kineserne«.

Tibetanerne bekræfter brud

Også i Dharamsala i Nordindien, hvor den tibetanske eksil-regering og landets fodboldforbund holder til, bekræfter generalsekretær Kalsang Dhondup oplysningerne overfor Ekstra Bladet.

»Da de (Hummel, red.) åbnede deres butikker i Kina, ville de ikke vise, at de var sponsor for Tibet. Det var den eneste grund til, at samarbejdet sluttede«.

Christian Stadil forklarer dog til Ekstra Bladet, at der var flere årsager til bruddet.

»Sponsorater skifter. Ligesom vi har sponseret det danske landshold i mange år. Det gør vi ikke mere. Det ændrer sig«, siger han.

Desuden fremhæver han, at Hummel i dag er aktiv som sponsor for landsholdet i Sierra Leone samt for kvindelandsholdet i Afghanistan.

De kommercielle overvejelser har dog også spillet ind.

»Det er klart, at man kan ikke lave forretninger i Kina, når man støtter Tibet«, lyder det fra Hummel-direktøren.

Da Hummel i 2007 fik travlt med at lægge afstand til tibetanerne, brød de en sponsoraftale fra 2006. Kontrakten skulle have været bindende i fem år, men allerede i 2008 mistede det tibetanske fodboldforbund den økonomiske støtte, der skulle holde landsholdet kørende frem til 2011. Fra 2008 og frem til 2010 havde holdet ingen sponsor og måtte skære drastisk ned på aktiviteterne.

FACEBOOK

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden