Foto: NYMANN BO/HER og NU
Økonomi

Verdens største designpris uddeles i Helsingør

Danmark skal være foregangsland for design, der kan forbedre livet.

Økonomi

Levende motorveje, hvor lysende iskrystaller fortæller, om det er koldt på vejene, eller et sugerør, der fungerer som et vandfilter, og som kan beskytte mennesker mod at drikke beskidt vand.

I aften afsløres vinderne af verdens største pris inden for bæredygtigt design. Prisen hedder INDEX AWARD 2013, og den bliver uddelt ved Helsingørs nye kulturområde, Kulturhavn Kronborg klokken 21.15.

Ud af 1.022 nominerede har dommerkomiteen udvalgt fem designere, som har vundet en designpris inden for hver deres kategori: body, work, home, play og community.

De nominerede er alt fra skoleelever til politikere - der har ikke været noget krav om, at man skal være uddannet designer.

Dommerne har lagt vægt på at prise bæredygtighed og design, der forbedrer livet. De helt store tendens inden for design i år har været rettet mod madspild og vandmangel.

Verden har ikke brug for flere hvide tekopper I aften uddeles præmier for de design, der forbedrer livet (' Design to Improve Life'). Dermed er der fokus på andet en brugskunst, lækre møbler og flotte lamper.

»De designs, som vi udvælger, og som vi deler med verdenen, bærer på en god historie, der brænder igennem. Verden har ikke brug for flere hvide tekopper. Mange deltagere i konkurrencen har forstået budskabet om at designe efter de lidt større udfordringer i verden, altså globale storskalating, som madspild eller klimaforandringer« siger Mikal Hallstrup, som er formand for dommerkomiteen og partner i Europas største strategiske designhus, Designi.

Han mener, det ligger til den danske arv at forbinde design med brugsgenstande og lækre ting, men at det kan være en fordel at gøre op med denne myte til fordel for design til behovspyramiden.

»I mange år har der eksisteret en myte om, at design kun er brugsgenstande og lækre ting. Det er også rigtigt, men det primære er, at man først opfinder en ny ting, der dækker et behov. Derefter kan man længere nede i behovspyramiden begynde at gøre tingene lækre og klar til markedet«, siger Mikal Hallstrup.

Dansk design med international profil
Over en tredjedel af aftenens gæster vil være udlændinge. Begivenheden tiltrækker også international opmærksomhed, da CNN dækker begivenheden. Kronprins Frederik deltager også.

Dermed profilerer Danmark sig ifølge dommerformanden som foregangsland inden for bæredygtigt design, der kan forbedre livet for en masse mennesker.

»Det er en fantastisk historiefortælling, som Danmark går i markedet med, også i udlandet. Den her udstilling vandrer rundt og bliver set af enormt mange mennesker. Danmark sætter virkelig en vigtig nål i landkortet inden for design. Det er så tæt på vores nationale vækststrategier, at det er helt oplagt«, siger Mikal Hallstrup.

Det er den danske stat, som finansierer pengepræmien på 500.000 euro, det svarer til 3,75 millioner kroner, som bliver ligeligt fordet mellem de fem vindere. Dermed støtter den danske regering designprojekterne inden for bæredygtighed, som hele tiden er i udvikling.

»Det er et konstant måleparameter i verden, og der sætter vi os på en ledig position«, siger Mikal Hallstrup.

Første vinder i 2005

Den allerførste vinder af INDEX AWARD var sugerøret 'LifeStraw', som vandt i 2005. LifeStraw er et blåt sugerør, man kan have hængende om halsen, og som man kan bruge i områder, hvor der ikke er adgang til rent drikkevand.

Man stikker ganske enkelt sugerøret ned i en vandpyt, et toilet eller en flod. Og så drikker man vandet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Selv om det er hele otte år siden, LifeStraw blev præmieret, er det et design, som stadig har stor gennemslagskraft ude i verden. Det får det ikke til at smage bedre, men vandet bliver 100 procent rent, når det kommer ud på den anden side«, siger nyhedsdirektør for INDEX Adam von Haffner Poulsen.

LifeStraw er eksemplet på en original og simpel idé, som har hjulpet mange fattige i verden.

Projektet slog igennem, da det vandt designprisen i 2005. Det er opfindelser som LifeStraw, der giver prisuddelingen af verdens største designpris gennemslagskraft:

»Vi tror på en specifik løsning på et specifikt tidspunkt. Projekterne repræsenterer en idé eller tanke, som man efterfølgende kan hæfte op på et produkt, design eller system vegne af INDEX AWARD. På den måde får prisudelingen stor gennemslagskraft i verden«, siger Adam von Haffner Poulsen.

Dette års fem vindere repræsenterer ifølge ham den meget brede designtankegang og er alt fra små projekter, til systemer og strategier, der har potentiale til at tackle større problemer ude i verden.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce