Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Sympati. Masser af 3F'ere har taget opstilling foran Arbejdsretten.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arbejdsret blåstempler 3F-konflikt mod Vejlegården

Men 3F's aktioner og blokader er på enkelte punkter gået for vidt.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

3F har ret til at lave konflikt mod Restaurant Vejlegården, selv om restauranten har tegnet overenskomst med Kristelig Fagbevægelse.

Det har Arbejdsretten netop besluttet i en dom af stor principiel betydning, som fik de over hundrede 3F'ere, der var mødt op foran Arbejdsretten med store røde faner, til at juble højlydt.

De tre højesteretsdommere, som har stået i spidsen for behandlingen af sagen, mener, at konflikten mod restauranten ligger inden for de normale fagretlige spilleregler, der gælder på arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ

Kun på to mindre punkter har Arbejdsretten givet Amin Skov medhold i, at blokaden er gået for vidt, da der er grænser for hvor langt et fagforbund som 3F må gå i forsøget på at presse en virksomhed til at indgå en overenskomst.

For det første finder Arbejdsretten, at 3F i en periode uddelte løbesedler til kunderne, hvor man opfordrede dem til at boykotte restauranten. For det andet finder Arbejdsretten, at 3F og LO som led i sympatikonflikten er gået for langt ved at nægte at hente organisk affald - herunder madrester - fra Vejlegården.

»Det er ulovligt, fordi det udgør en sundhedsrisiko«, lød det da retsformand Thomas Rørdam kort gennemgik præmisserne for dagens kendelse.

DOKUMENTATION:Læs Arbejdsrettens afgørelse her(eksternt link, pdf)

På alles læber
Restauranten og især ejer Amin Skov kom på alles læber hen over sommeren.

Amin Skov havde sidste år opsagt overenskomsten med 3F og tegnet en ny med Kristelig Fagbevægelse (Krifa).

Det fik i marts i år 3F og de øvrige LO-forbund til at indlede en blokade og sympatikonflikt mod Vejlegården. 3F finder, at den nye overenskomst er ringere end den gamle på 41 af 46 punkter om blandt andet løn og arbejdstid.

Blokaden har blandt andet betydet, at restauranten ikke har kunnet få hentet alt sit affald og modtage post.

Amin Skov og hans arbejdsgiverforening, Kristelig Arbejdsgiverforening, mener, at den langvarige blokade er ulovlig, når der er tegnet en gyldig kollektiv overenskomst.

»Vi håber på at vinde i vores påstand om, at der er forskel på en virksomhed som os, der har tegnet en godkendt, landsdækkende, dansk overenskomst og alle de andre, der lige præcis har mulighed for at lave social dumpning og polske tilstande. Det har vi jo ikke«, sagde Amin Skov tidligere i dag til politiken.dk.

Mange røde faner

Omvendt har 3F og LO advaret om, at det vil få store konsekvenser, hvis Arbejdsretten skulle forbyde dem at lave blokade mod en virksomhed, der har tegnet overenskomst med en gul fagforening som de kristelige.

»Skulle afgørelsen gå os imod, så vil det have vidtrækkende konsekvenser. LO-forbundene vil ikke længere kunne etablere konflikt mod virksomheder, der ikke vil tegne overenskomst med os. Det vil med andre ord blive nærmest umuligt at forsvare de løn- og arbejdsvilkår, der er blevet kæmpet for i 100 år«, sagde LO’s advokat Pernille Leidersdorff-Ernst til Politiken inden Arbejdsrettens afgørelse.

En stor gruppe 3F'ere har taget turen ned til Arbejdsretten, hvor de med masser af røde faner har taget opstilling uden for indgangen til bygningen. Nogle har drukket en enkelt pilsner, mens andre har lyttet til det medbragte band, der har spillet glad visemusik inden afgørelsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden