Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Håndsrækning. Specialisterne er en non-profit-organisation, der har stor succes med at introducere folk med autisme, ADHD og Asbergers syndrom til arbejdsmarkedet.
Foto: Kasper Løftgaard

Håndsrækning. Specialisterne er en non-profit-organisation, der har stor succes med at introducere folk med autisme, ADHD og Asbergers syndrom til arbejdsmarkedet.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk firma får autister i job - i USA

Et dansk tiltag til at få autismeramte i job har fået storsucces uden for Danmark.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Autisme er et handikap, der kan vendes til at være en fordel.

Med denne opskrift har den danske socialøkonomiske virksomhed Specialisterne fået et internationalt gennembrud.

LÆS OGSÅ Firmaet har netop dannet partnerskaber med de globale it-giganter SAP og CAI, der har forpligtet sig til at skabe hundredvis af job til autismeramte personer.

Men Specialisterne har først fået vind i sejlene efter at have forladt Danmark, fortæller stifter Thorkil Sonne.

Hungrer efter arbejde
»I Danmark bliver det ved skåltalerne, men vi vil hellere have konkrete opgaver end klap på skulderen«, siger Thorkil Sonne, der alene sammen med SAP skal skabe 650 stillinger til folk med autisme.Specialisternes koncept er at afklare autismeramte personers særlige kompetencer og sende dem ud i konsulentarbejde, der passer til deres evner. Erfaringen er, at de autismeramte ofte bidrager med nye metoder og ideer på arbejdspladsen.

Thorkil Sonne er flyttet til den amerikanske stat Delaware, og herfra har han på kort tid dannet partnerskab med den lokale guvernør, der har banet vej for store offentlig-private partnerskaber.

»Det går bare meget hurtigere i USA, fordi der er en lad-os-nu-gøre-det-kultur. Om få år vil der være mangel på arbejdskraft, og hvis Danmark skal klare sig godt i den globale økonomi, skal vi blive bedre til at udnytte potentialet i befolkningen og ikke kun dem med de bedste sociale færdigheder«, siger han, med henvisning til at personer med autisme ofte mangler nogle sociale færdigheder.

I Danmark bliver det ved skåltalerne, men vi vil hellere have konkrete opgaver end klap på skulderen

Konkret efterlyser Specialisterne en større indsats fra især offentlige institutioner til at indgå partnerskaber med mindre socialøkonomiske virksomheder. Og så kan Danmark lære af Tyskland, hvor der stilles krav til, at offentlige leverandører har en andel på 5 procent handikappede i medarbejderstaben, lyder det.

Socialt ansvar svækket

Ifølge Helge Søndergaard Hvid, der er professor i arbejdslivsstudier på Roskilde Universitet, hænger det danske samfunds ressourcetab på de handikappede sammen med en kultur, der er fulgt med vores velfærdsmodel: »Der er et paradoks i, at når vi laver en stærk, universel velfærdsstat, så fjerner vi samtidig det sociale ansvar fra den almindelige økonomi og personaleledelse. Virksomheder behøver ikke at være socialt ansvarlige. Det klarer staten. Men det medfører et ressourcetab. Som Specialisterne har vist, bliver de produktive muligheder blandt autister ikke udnyttet«, siger Helge Søndergaard Hvid. LÆS OGSÅ Flere internationale undersøgelser viser, at en procent af en befolkning har autisme – fire ud af fem af dem skønnes at stå uden for arbejdsmarkedet. Ifølge socialminister Karen Hækkerup (S) er regeringen meget optaget af at fremme iværksætterlysten blandt dem, der skaber job til de sårbare og udsatte. »I den seneste finanslov har vi nedsat et hurtigtarbejdende udvalg, der lige nu undersøger barrierer for at etablere og udvikle socialøkonomiske virksomheder her i landet. Alle borgere har ressourcer, og dem skal vi naturligvis gøre alt, hvad vi kan, for at realisere«, siger hun i en mail. Udvalgets anbefalinger kommer efter sommerferien.Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden