Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Krisetid. Det går bedre for de danske banker, men finanskrisen presser dem stadig, mener professor Finn østrup fra CBS.
Foto: SIMON FALS (arkiv)

Krisetid. Det går bedre for de danske banker, men finanskrisen presser dem stadig, mener professor Finn østrup fra CBS.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Bankerne er stadig pressede af finanskrisen

Et gældsplaget landbrug og et usikkert boligmarked kan blive dyrt for bankerne.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er mere end fire år siden, at finanskrisen brød ud i lys lue, da den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers krakkede.

Flere danske banker er gået ned, men krisetiderne er ikke ovre endnu, mener professor Finn Østrup fra Copenhagen Business School.

»Det er klart, at det går bedre nu end i 2008. Bankerne har taget store tab, og de store banker er ikke gået ned, men finanskrisen er ikke slut endnu«, siger Finn Østrup på dagen, hvor statens hjælp til bankerne i de værste kriseår er kommet i modvind, fordi staten tilsyneladende gik glip af en milliardgevinst.

LÆS OGSÅ

Boligpriser og milliardgevinster
I de gyldne år inden finanskrisen, hvor boligmarkedet buldrede af sted, kunne bankerne nærmest gå på vandet.

Det var dengang, hvor landets største bankkoncern, Danske Bank, tjente 14-15 milliarder kroner om året efter skat.

I dag er billedet et andet, selv om det går den rigtige vej. Danske Bank kunne således glæde sig over et overskud på 3,6 milliarder kroner efter skat, da banken tidligere på året fremlagde sit regnskab for årets første tre kvartaler.

Bankerne har blandt andet tjent penge på de lave renter, der betyder, at de selv kan skaffe kapital billigt, uden at de renter, kunderne betaler, nødvendigvis er fulgt med ned.

Finn Østrup peger dog på, at det hurtigt kan gå den anden vej igen for bankerne.

Han hæfter sig ved, at de danske banker stadig er dybt afhængige af at kunne låne penge på de udenlandske markeder, der under finanskrisen i 2008 tørrede ud, så Folketinget i stor hast måtte strikke flere redningspakker til bankerne sammen.

»Afhængigheden af de udenlandske lånemarkeder er reduceret, men den er stadig meget stor. Det er blevet bedre at låne i udlandet, men det er stadig ikke let«, siger Finn Østrup.

Landmænd og prisfald truer banker
Flere af de danske banker, der er gået konkurs i løbet af de seneste år, har vist sig at have haft en alt for lemfældig kreditvurdering. Store engagementer i blandt andet ejendomsbranchen har kostet dyrt.

Ifølge Finn Østrup kan der stadig gemme sig ubehagelige overraskelser ude i bankerne.

Han peger på, at en række af de danske banker har ydet store lån til trængte landmænd, som kan påføre bankerne store tab.

Desuden har en del af de mange små og mellemstore danske virksomheder problemer, som kan føre til konkurser, særligt fordi vi står foran en nedgangsperiode, vurderer Finn Østrup.

»Og så er spørgsmålet, hvad der sker med husholdningerne, hvis boligpriserne begynder at falde. Hvis en familie ikke kan betale sine lån, vil der blive tab for bankerne, og boligen vil gå på tvangsauktion«, siger Finn Østrup.

»For øjeblikket har vi en meget lav rente, der holder hånden under boligmarkedet, men det kan brase sammen«, siger Finn Østrup.

Nervøsitet i Norge og Sverige

CBS-professoren peger på, at blandt andre Danske Bank, Nordea og Nykredit kan lide store tab, hvis boligpriserne falder i Sverige og Norge.

»Det er måske der, hvor der er den største risiko, fordi der ikke har været noget prisfald. De taler meget om, at de kan opleve det samme som der er sket i Danmark, Spanien og Irland, altså kraftige boligprisfald«, siger Finn Østrup.

LÆS OGSÅ

Selv om der også er lyspunkter i form af et begyndende opsving på det amerikanske boligmarked, mener han, at krisen langt fra er ovre.

»Det gik godt i slutningen af 2009, i 2010 og i begyndelsen af 2011, og alle var optimistiske. Nu står vi i en situation, hvor regeringerne skærer budgetterne ned, uden vækst i euroområdet og med masser af nervøsitet rundt omkring«, siger Finn Østrup.

»Ser man på tidligere kriser, viser al erfaring, at der stadig er store tab, lige når man tror, at man er igennem krisen«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden