Udlændinge arbejder illegalt i Danmark

Arbejdsgivere ansætter med vilje illegale for at spare penge, mener politiet. Problemet er især stort i restaurationsbranchen.

Økonomi

En syrer arbejder om natten hos en bager for brød og smøger. En pakistansk kok får 43 kroner i timen. Og en tyrker uden opholdstilladelse står bag disken i en shawarmabar.

Illegal arbejdskraft breder sig i Danmark, og antallet af sigtelser vokser støt. Fra 287 sigtelser i 2010 og 394 i 2011 er der alene i år til og med november sigtet 558 udlændinge for at arbejde i Danmark uden den nødvendige tilladelse.

»Antallet er steget konstant fra 2006 og frem til i dag, og det på trods af at borgerne fra de 10 nye østlande i EU i 2009 fik ret til at arbejde i Danmark«, siger vicepolitikommissær Michael Nymand fra Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter.

LÆS OGSÅ I dag er det hovedsagelig udlændinge fra Afrika, Mellemøsten og Asien, der fylder statistikkerne. Det stigende antal sigtede skyldes blandt andet en styrket politiindsats, men i lige så høj grad, at flere migranter kommer til landet for at arbejde uden papirer, vurderer Nymand. Der findes ingen statistik over de brancher, der bruger mest illegal arbejdskraft. LÆS OGSÅPolitiken har dog talt med en lang række kilder fra Rigspolitiet, Københavns Politis udlændingekontrolgruppe, Skat, hjælpeorganisationer, migrationsforskere og fagforeninger, som samstemmende fortæller, at de oftest oplever udokumenteret arbejde i rengøringsbranchen, pizzeriaer, bagerier, kiosker, restaurationer, landbruget, bordeller og hoteller. »Det foregår i mange tilfælde lige for næsen af os. Denne her form for udokumenteret arbejdskraft bliver en mere og mere integreret del af arbejdsmarkedet. Der kommer flere, og omfanget bliver større på grund af krisen«, siger Helle Stenum, migrationsforsker ved Roskilde Universitet. Arbejdsgiverens pligt Når en arbejdsgiver ansætter en udlænding, har han eller hun pligt til at sikre sig, at personen har arbejds- og opholdstilladelse i Danmark. Men det er langtfra altid, det sker, konstaterer politiet. »Nogle arbejdsgivere kan ikke finde ud af at sætte sig ind i reglerne, men en rigtig stor del af dem, vi finder, gør det også med fuldt overlæg, når de ansætter en illegal. De gør det helt bevidst for at spare penge på løn og skat«, siger lederen af København Politis udlændingekontrolgruppe, vicepolitikommissær Kjeld Farcinsen.

Restaurationsbranchen er et af de steder, hvor mange illegale migranter at finde arbejde, oftest som opvasker eller køkkenpersonale.

Der er simpelthen økonomiske fordele ved at have en fleksibel og mobil arbejdskraft, man kan udnytte til at udfylde huller i arbejdsmarkedetDe varetager funktioner, hvor kunderne ikke kan se dem, og arbejder uden kontrakt til en timeløn på mellem 30 og 50 kroner. Nogle arbejder gratis i prøveperioder på flere måneder, fortæller Jan Mathisen, næstformand i 3F Hotel & Restauration København.

»Vi hører dagligt om de usle forhold, udlændingene arbejder under. Det er et regulært problem, som kun er blevet værre de sidste 4-5 år«, siger han.
Kommet for at blive

Den usynlige arbejdskraft er dog kommet for at blive, mener migrationsforsker Kirsten Hviid, der på Aalborg Universitet har forsket i kineseres illegale arbejde i restaurationsbranchen. Migranter, der arbejder uden opholds- og arbejdstilladelse, er udbredt i hele Europa og skyldes et etableret udbud og efterspørgsel. LÆS OGSÅ »Når det ikke er afskaffet, er det måske, fordi der ikke er vilje til det. Der er simpelthen økonomiske fordele ved at have en fleksibel og mobil arbejdskraft, man kan udnytte til at udfylde huller i arbejdsmarkedet«, siger Kirsten Hviid.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce