Foto: KEITH SRAKOCIC/AP
Økonomi

Historisk: McDonald's betaler skat

Efter 26 år i Danmark betaler fastfoodkæden for første gang skat.

Økonomi

En række multinationale selskaber er i al ubemærkethed krøbet til korset og har accepteret at betale store millionbeløb til den danske stat, fordi de har betalt alt for lidt i skat i tidligere regnskabsår.

Det gælder blandt andre fastfoodkæden McDonald's, der i årevis har været selve symbolet på de multinationale skatteunddragere. McDonald's betalte i 2007 helt ekstraordinært 38 millioner kroner til staten i det, selskabet selv beskriver som en »engangsregulering til grundlag for udskudt skat vedrørende tidligere år«.

Kan tolkes på to måder Ifølge en af landets førende skatteeksperter, skatterevisor Christen Amby, kan den melding kun tolkes på to måder:

»Enten er selskabet kommet på bedre tanker og betaler nu af egen fri vilje – eller også er det blevet snuppet på fersk gerning af Skat og tvunget til at betale«, siger Christen Amby, der også er medlem af Skatterådet for SF.

»Jeg tror mest på det sidste, men uanset hvad, så viser sagen, at selskabet har betalt for lidt i skat i tidligere år, hvilket de nu må kompensere for«, siger Christen Amby, hvis udlægning støttes af flere andre skatteeksperter.

LÆS OGSÅ:

Enhedslistens Frank Aaen, der gentagne gange har kritiseret de multinationale selskabers skattefrihed i Danmark, kalder det »glædeligt«, at McDonald's har betalt skat med tilbagevirkende kraft, og nu også betaler selskabsskatten løbende.

Det har kæden gjort i både 2007 og 2008 – for første gang, siden kæden holdt sit indtog på dansk jord i 1981.

Skatteminister: Mere at hente
McDonald's Danmarks administrerende direktør, Kristian Scheef Madsen, afviser, at efterbetalingen på 38 millioner kroner skyldes en aktion fra Skats side.

»Vi har foretaget reguleringen af egen drift. Der er ingen, der har pålagt os at betale«. Han fastholder også, at McDonald's efter selskabets egen overbevisning har overholdt skattereglerne gennem årene.

Men hvad skyldes korrektionen så?

»Det skyldes forskellige andre ting, som jeg ikke vil komme nærmere ind på«.

Vil ikke forklare detaljer

Men hvad betyder det, når I skriver, at sagen handler om en korrektion af udskudt skat vedrørende tidligere år?

»Du må ikke bede mig om at forklare de nærmere detaljer. Jeg sælger burgere og pommes frites. Jeg er ikke ekspert i regnskabs- og skatteregler«.

Eksperter og kritikere kan ikke forklare det på andre måder, end at det handler om for lidt betalt skat.

»Det er deres postulat. Vi mener, at vi har betalt den rigtige skat«, siger direktøren for McDonald's Danmark, der ikke fulgte op på Politikens tilbud om at lade en skattekyndig medarbejder forklare regnskabet.

Olieselskabet Shell har ligeledes fået et skattesmæk på 7 millioner kroner. Og den britisk-hollandske fødevaregigant Unilever accepterede i 2008 at betale en efterregning for årene 1999-2007 i størrelsesordenen 30-40 millioner.

Økonomichef i Unilever Danmark Henrik Lindegaard vil ikke uddybe sagen. »Men i og med at der er tale om en efterskat, så kan man vel godt se det, som om at vi og Skat har været uenige om, hvorvidt vi har betalt det rette i skat. Men det har nu altid været vores ønske at betale skat«. Han forudser, at Unilever også vil betale selskabsskat de kommende år.

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) hæfter sig ved, at Skat er blevet stadig mere effektive i deres kontrol af de multinationale selskaber. »Men der er stadig mere at komme efter«, fastslår han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce