Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

SUCCES. Den danske iværksætter og foredragsholder Soulaima Gourani får i morgen en ny pris, efter hun sidste år blev udnævnt til Young Global Leader af det anerkendte World Economic Forum.
Foto: LARS KRABBE (arkiv)

SUCCES. Den danske iværksætter og foredragsholder Soulaima Gourani får i morgen en ny pris, efter hun sidste år blev udnævnt til Young Global Leader af det anerkendte World Economic Forum.

Økonomi

Kvindelig provokatør udnævnt til en af Nordens største tænkere

Danske Soulaima Gourani bliver i morgen kåret til en af de 20 bedst tænkende i Norden.

Økonomi

Den dansk-marokkanske erhvervskvinde Soulaima Gourani kommer i morgen på en liste over Nordens 20 bedste og mest indflydelsesrige erhvervs-tænkere.

Det er magasinet Nordic Forum, der har bedt en række eksperter inden for iværksætteri og innovation om at udvælge de nominerede.

Soulaima Gourani er som en af to kvinder blevet valgt foran prominente navne som Novo Nordisks administrerende direktør, Lars Rebien Sørensen, og Norges statsminister, Jens Stoltenberg.

»Det er så vanvittigt, og jeg kunne ikke tro det, da de henvendte sig. Jeg troede, det var en joke«, siger en glad Soulaima Gourani til politiken.dk

Lægger vægt på iværksætteri Juryen, der har 20 eksperter fra blandt andet Microsoft og PriceWaterHouseCoopers, har blandt andet lagt vægt på, hvad man har opnået som iværksætter, om man har været motor for iværksætteri i ens eget samfund, og at man ikke kun har lavet noget for sig selv, men været et forbillede og mentor.

For Soulaima Gourani er det især arbejdet med iværksætteri i bestyrelser og fonde og et stort engagement med at vise iværksætteriet som en god levevej for unge mennesker, der har banet vejen til listen.

»Udover at drive sin virksomhed har hun et stærkt samfundsanliggende i forhold til unges kommende arbejdsliv. Hun hjælper særligt dem, der har dårlige sociale forudsætninger, og får dem til at tro på, at de har evner til at skabe sig selv en bedre fremtid gennem iværksætteri, end den de kom fra«, siger Christian Vintergaard, administrerende direktør i Fonden for Entrepanørskab og medlem af juryen.

Fik titel sidste år
Soulaima Gourani har som rådgiver, foredragsholder, forfatter og debattør siden 2004 gjort sig bemærket i dansk erhvervsliv med sin konfronterende og bramfri tilgang til, hvad hun betegner som en konservativ tankegang i erhvervslivet.

Sidste år fik hun den prestigefyldte titel som Young Global Leader 2012 af World Economic Forum, der har betydet, at hun i dag rådgiver regeringer og sidder i flere tænketanke rundt om i verden.

I erhvervslivet er hun kendt som en provokatør, der udfordrer de gængse konventioner og siger sin uforbeholdne mening - uanset om hun sidder foran de mægtigste ledere i erhvervslivet.

»Jeg siger det, som andre ikke siger. På det område er jeg stadig sådan lidt seks år. Jeg siger: »Det er jo noget lort det her, det kan I ikke mene« - også til Danske Bank-ledelsen. Og det kan de godt lide. Det fik mig i problemer, da jeg var ansat i erhvervslivet, men det er det, der giver mig priser nu. Det synes jeg, er interessant«, siger Soulaima Gourani.

Fik at vide, hun var mørk
Hendes mission her i livet, som hun kalder det, er at ændre ting i samfundet. Især uddannelsessystemet er blevet hendes hjertebarn. Gnisten til den mission blev allerede tændt i folkeskolen.

Hun var med egne ord en lidt speciel pige, men med store ambitioner. De ambitioner delte hendes matematiklærer dog ikke. Han fortalte hende, at hun skulle sænke sine ambitioner, for livet ville aldrig blive så godt for hende, som hun gik og troede.

»Jeg fik at vide, jeg var pige, mørk, og så hed jeg Soulaima, så jeg kunne godt glemme det«, siger Soulaima Gourani og fortæller, at det plantede et frø i hende, hun ikke ville være foruden:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg besluttede mig for at bevise, at det var forkert. Og det har været en fantastisk drivkraft for mig. Man kan så diskutere, om det er sund drivkraft, for det er jo en vrede, jeg kører på. Og jeg er jo vred på samfundet. Jeg synes, vi kunne gøre så mange ting bedre«, siger hun.

Blev fyret fra job

2007 var et andet pejlemærke for Soulaima Gourani, der bor på Nørrebro med sin mand og to børn. Hun blev fyret og kunne ifølge hende selv ikke få job, fordi hun var gravid.

For at kunne betale huslejen slog hun over på et spor, hun følte sig hjemme på.

»Jeg gik ud og provokerede, for jeg havde jo så mange holdninger. Og så begyndte jeg at sælge mine foredrag med helt utrolig succes. I mit værste moment kunne jeg se, hvad det var, jeg skulle leve af«, siger hun.

Hun holder omkring 200 foredrag om året rundt i hele verden. Her forsøger hun at få virksomheder til at fokusere på glade medarbejdere, og hvordan man sikrer et bedre uddannelsesniveau i Skandinavien.

Mangler fokus på iværksætteri For at den danske folkeskole skal kunne følge med resten af verden, efterlyser hun større krav til børnene i folkeskolen og et større fokus på iværksætteri.

»Der findes ekstremt mange som mig, som har en masse talenter, der ikke nødvendigvis er synlige for øjet, som matematik og geografi er. Men de kan noget andet. Og det bliver man ikke belønnet for i skolesystemet. I dag har vi meget øje på at uddanne små funktionærer, men i fremtiden skal vi leve af startups og iværksætteri, og det synes jeg ikke, der er lagt nok vægt på«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så når Soulaima Gouranis navn fredag bliver offentliggjort på listen ved siden af personer som Bjørn Lomborg, svenske Daniel Ek, der er manden bag Spotify, og et af hendes egne idoler inden for iværksætteri, norske Björn Kjos, der har startet flyselskabet Norwegian, er det ikke blot en sejr for Soulaima Gourani.

»Så beviser jeg, at alt det her, det kan man. Og jeg håber, dem der ikke egner sig særligt godt til at gå i skole, være ansat, har en dårlig chef eller et job, de ikke bryder sig om, tør gå ud og give sine holdninger til kende. Alle, der har lyst til at træde ud af leverpostejen, kan faktisk gøre det. Vi har så mange tabuer, og dem vil jeg gerne sparke til«, siger Soulaima Gourani.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce