Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lånere. Unge under 30 år har en samlet gæld på over 30 milliarder. En tredjedel er forbrugslån, og KFUM vil nu hjælpe de unge med at se fornuften i ikke at låne for meget, men for eksempel spare op og drosle ned på det daglige forbrug.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Lånere. Unge under 30 år har en samlet gæld på over 30 milliarder. En tredjedel er forbrugslån, og KFUM vil nu hjælpe de unge med at se fornuften i ikke at låne for meget, men for eksempel spare op og drosle ned på det daglige forbrug.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spar 11.500 kr. om året: Lav madplan, køb stort og undgå rygning

KFUM’s Sociale Arbejde åbner ny gældsrådgivning for unge.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lav madplan, og køb stort ind til 5 eller 7 dage. Undgå rygning:

  • Årlig besparelse: 11.500 kroner.

Undgå køb af fastfood – det er dyrt og usundt. Prøv at bage selv:

  • Årlig besparelse: 5.000 kroner.

Undgå bogklubber. Lån bøger på biblioteket. Fitnesscentre er dyre. Gå en tur, løb en tur, eller tag cyklen.

Undgå impulskøb. Køb på udsalg eller i genbrugsbutikker. Tag cyklen så meget som muligt. Slik er dyrt.

Hjemmebagte boller er mums. Smør madpakker til skole og arbejde. Sluk for standbyknapperne:

  • Årlig besparelse: 3.000 kroner«.

Sparerådene står i kø i KFUM’s nye digitale gældsrådgivning for unge, der går i luften i dag. Her sidder et korps af professionelle bankrådgivere klar til at svare på privatøkonomiske spørgsmål i alle afskygninger i bestræbelserne på at give unge danskere et tiltrængt løft i den økonomiske sans. Det er der hårdt brug for, fastslår Malene Simonsen, projektleder og udviklingskonsulent i KFUM’s Sociale Arbejde.

»Vi ved, at der er flere og flere unge, der kommer galt af sted med forbrugslån, kviklån, sms-lån og studielån – og pludselig har gælden taget magten. Vi ved, at unge under 30 år har en samlet gæld på over 30 milliarder kroner, de 9 milliarder er forbrugslån, og de 25 milliarder er studielån. De unge gældsætter sig selv uden de store skrupler. Det er stærkt bekymrende, og vi vil gerne hjælpe de unge til en dybere privatøkonomisk forståelse og nogle konkrete løsninger på de gældsproblemer, de har fået bygget op«, siger Malene Simonsen. V

De unge gældsætter sig selv uden de store skrupler. Det er stærkt bekymrende

VIDSTE DU?

I samarbejde med bankernes brancheorganisation, Finansrådet, tilbyder KFUM’s Sociale Arbejde gratis gældsrådgivning 17 steder i Danmark. Men der er ikke tilstrækkeligt mange unge, der bruger disse tilbud. Derfor får de deres egen online rådgivning. Her kan de unge finde svar på alverdens privatøkonomiske spørgsmål – og så kan de stille deres spørgsmål og få et skriftligt svar den anden vej inden for en uge, lover KFUM’s Sociale Arbejde.

GUIDEFind gældsrådgivningen her(eksternt link)

»Der mangler en grundlæggende finansiel forståelse hos mange unge. Det kniber med at forstå, at når man låner penge, skal de også betales tilbage«, siger Jeanne Blyt, kontorchef i Finansrådet, der indtil videre har sendt 50 bankrådgivere ud i KFUM’s gældsrådgivninger, mens yderligere 20 står på venteliste i København.

»Jeg tror også, at der hos mange unge er mindre tålmodighed og forståelse for, at man først skal spare op, inden man købe det, man ønsker sig – altså det, der hedder at udsætte sine behov. Nu vil man bare gerne have den nye iPhone, og hvis man ikke har 5.000 kroner, prøver man at låne dem eller køber den på afbetaling«, siger hun.

Fagforening vil have bankerne til at støtte medarbejderne

Finansrådet opfordrer alle landets pengeinstitutter til at bakke de medarbejdere op, der er klar til at bruge en del af fritiden på at hjælpe gældsramte danskere.

»Hvis du som rådgiver bruger to timer om ugen på den gratis gældsrådgivning, opfordrer vi bankerne til at give den ene time som nedsat arbejdstid«, siger Jeanne Blyt.

De bankansattes fagforening, Finansforbundet, så dog gerne, at den løse opfordring blev erstattet af en fast aftale mellem banker og medarbejdere, så der per definition var kompensation til de bankrådgivere, der påtog sig det vigtige frivillige rådgivningsarbejde, lyder meldingen fra Finansforbundets næstformand, Michael Budolfsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden