Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
RISIKOZONE. Danske søer føder de største kuld i verden. Samtidig har Danmark rekorden i døde pattegrise, når de dødfødte tælles med i statistikken. Hver dag dør 25.000 pattegrise i Danmark. Foto: Per Folkver.

RISIKOZONE. Danske søer føder de største kuld i verden. Samtidig har Danmark rekorden i døde pattegrise, når de dødfødte tælles med i statistikken. Hver dag dør 25.000 pattegrise i Danmark. Foto: Per Folkver.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk verdensrekord i døde pattegrise

Eksperter anbefaler at ændre den intensive svineavl, hvor ni millioner pattegrise dør årligt.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den intensive avl af danske svin betyder, at Danmark har fået rekorden i pattegrisedødelighed, når andelen af dødfødte grise tælles med.

Det viser en ikke offentliggjort rapport, som forskere fra Aarhus Universitet har udarbejdet for Fødevarestyrelsen. I rapporten beskrives dødeligheden som »et etisk og velfærdsmæssigt problem«.

»Nu har vi fået en uvildig rapport, der objektivt belyser, at vi har at gøre med et problem. Pattegrisedødelighed er for høj, så det er bestemt relevant med nye initiativer. Rapporten viser, at der er mange veje at gå«, siger veterinærdirektør Jan Mousing fra Fødevarestyrelsen.
25.000 destruede grise om dagen

Forskerne fra Aarhus Universitet anbefaler en række initiativer, der kan gøre op med den kedelige rekord, som betyder, at 24 procent af samtlige fødte pattegrise er døde inden fire uger. Det svarer til 25.000 destruerede pattegrise om dagen og ni millioner om året.På kort sigt kan man nedbringe dødeligheden ved øget overvågning af fødslerne, mener forskerne. Danske søer har verdensrekord i kuldstørrelser. De store kuld betyder mange små, svage og underudviklede grise, som har øget risiko for at dø under eller efter fødslen. Mange smågrise bliver klemt ihjel og dør af sult og kulde.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ »Hvis det kan lade sig gøre økonomisk, så kan man få en umiddelbar reduktion i dødeligheden ved at øge faringsovervågningen (fødselsovervågning, red.). Det vil gavne nu og her«, siger Karin Hjelholt Jensen, der som seniorforsker ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet har været med til at lave rapporten. Avl tager ikke højde for dødsfaldForskerne foreslår også, at man ændrer avlssystemet. Man kan avle sig frem til forskellige egenskaber, eksempelvis kuldstørrelse, antal ribben og overlevelse. Hvis man inkluderer overlevelse som en del af avlsmålsætningen, vil det føre til lavere dødelighed inden for få år, mener forskerne. I dag avler man efter, hvor stort et antal grise der er levende på dag fem. Ikke hvor mange der er døde på dag fem. »Ved at supplere avlsindekset med pattegrisedødelighed får man en målrettet indsats for overlevelsesevne. Man måler derved både på andelen, der dør til dag fem, og antallet, der lever på dag fem«, siger Karin Hjeltoft Jensen. Ministeren har bestilt beregninger Fødevareminister Henrik Høegh (V) har tidligere udtalt, at pattegrisedødeligheden er alt for høj. Men han vil ikke tage stilling til de enkelte forslag i rapporten, før forskere fra Fødevareøkonomisk Institut ved Københavns Universitet har regnet på omkostningerne. Når regnestykket ligger klar senere på året, vil han indkalde Fødevareudvalget til en drøftelse. Landmænd afviser overvågningVidenscenter for Svineproduktion er enigt i, at dødeligheden er for høj. Men formand Lindhart B. Nielsen afviser, at faringsovervågning kan nedsætte dødeligheden. Og han mener heller ikke, at det er nødvendigt at ændre avlsmålet LG5, der måler antallet af levende grise på dag fem, men ikke andelen af døde grise. »Man har slet ikke set LG5-effekten endnu. Den kommer i de kommende år, man kan endnu kun se de spæde resultater. Vi er fuldstændig enige i, at dødelighed er noget skidt. Vi kan ikke leve med, at så mange grise er dødfødte. Derfor lavede vi LG5 i 2004«, siger Lindhart B. Nielsen. Forskerne fra Aarhus Universitet nærer ikke samme tiltro til LG5. »Faldet af dødelighed har ikke vist sig endnu, så hvis der sker et fald, er det over en meget lang periode. Hvis ikke man har lyst til at vente, må man gøre noget andet«, siger Karin Hjeltoft Jensen. For store kuld, for få patter

Et andet velfærdsproblem, rapporten peger på, er brugen af ammesøer. Soen har typisk 14-16 funktionsdygtige patter, men kuldstørrelserne er ofte på over 20. Det betyder, at de overskydende grise skal placeres hos ammesøer, der bliver fikseret i lange perioder. Dyrenes Beskyttelse vil gøre op med brugen af ammesøer. »Så længe der er flere grise, end søerne selv kan passe, er der et problem. De overskydende grise vil dø, medmindre andre søer tager sig af dem. Der ligger implicit i de store kuldstørrelser et behov for ammesøer. Vi vil gerne af med det behov, for det går ud over søerne. Rapporten foreslår avl for overlevelse, og det lyder rigtig fint, men vi skal også have gjort noget ved problemet med ammesøer«, siger projektleder Birgitte Damm. Rapporten foreslår også, at man kan overvåge fødslerne for at sænke dødeligheden. Dyrenes Beskyttelse vil gerne fjerne behovet for en øget overvågning. »Det er symptombehandling. Man har fødsler af meget svage grise og meget langvarige fødsler, fordi de skal have så mange grise. Som situationen er nu, er forslaget om faringsovervågning en god idé, men det er ikke en løsning i sig selv. Det er en løsning at få søerne til at have mindre komplicerede fødsler, hvor de føder stærkere grise. Så vil al den overvågning ikke være nødvendig«, siger Birgitte Damm.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk foldbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden