Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Indsats for bedre job-trivsel er slået fejl

Flere bliver mobbet eller udsat for vold og trusler.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver dag er der lønmodtagere, som går ned med stress eller depression, fordi de trives dårligt i deres job.

På den baggrund har arbejdsgivere, fagbevægelse og regering sat et mål om at forbedre det psykiske arbejdsmiljø på landets arbejdspladser.

Men samlet set er trivslen ikke blevet bedre over en årrække, viser en ny rapport. På nogle områder som for eksempel vold, trusler og mobning går det sågar den forkerte vej i virksomhederne.

Det skriver Ugebrevet A4.

Målet er ikke nået Den netop offentliggjorte 'Overvågningsrapport 2010', som Arbejdstilsynet har udarbejdet for Arbejdsmiljørådet, beskriver udviklingen i det psykiske arbejdsmiljø fra 2005 til 2010.

Rapporten konkluderer, at man ikke har nået målet om at få skåret 10 procent af det langvarige sygefravær, der er udløst af dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Tallene om sygefravær er beregnet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

»Det langvarige sygefravær, der har psykosociale årsager, er på samme niveau i 2005 til 2010«, konstaterer Elsa Bach, analysechef hos NFA.

Af rapporten fremgår det sågar, at der fra 2005 til 2010 kan være sket en stigning fra 15 til 19 procent i andelen af det langvarige sygefravær på over tre uger, der har psykiske årsager.

LO: Det er alarmerende

Næstformand for LO, Lizette Risgaard, finder det alarmerende.

Hun mener, at en væsentlig forklaring på udviklingen er, at Arbejdstilsynet er slået ind på en misforstået kurs, hvor det vejleder virksomhederne snarere end kontrollerer deres psykiske arbejdsmiljø.

»Det er helt hen i vejret, at Arbejdstilsynet er begyndt at udstede færre påbud. Fra 2008 til 2011 faldt antallet af Arbejdstilsynets påbud på grundlag af psykiske arbejdsmiljøforhold fra knap 2200 til knap 1500«, siger hun.

Regeringen har i 2012 sat 15 millioner kroner af til en række målrettede tilsynsbesøg i de fag og brancher, hvor medarbejderne er særligt hårdt ramt af psykiske arbejdsskader og nedslidning.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden