Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Regeringen opruster indsats mod stress og mobning

Chikanerier på arbejdet skal nu stoppes på lige fod med fysiske problemer.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen opruster nu indsatsen mod dårligt psykisk arbejdsmiljø på landets arbejdspladser.

Bakket op af Enhedslisten er beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) klar med et lovforslag, der sikrer en historisk ligestilling af myndighedernes indsats mod fysiske og psykiske arbejdsskader.

I dag kan Arbejdstilsynet uden videre give arbejdsgiveren et påbud og dermed en ordre om at forbedre det fysiske arbejdsmiljø inden for en bestemt tidsfrist.

I sager om psykisk arbejdsmiljø er der længere snor. Her kommer Arbejdstilsynets påbud først i anden runde, hvis ikke arbejdsgiveren selv frivilligt og uden faste tidsfrister formår at få styr på problemet.

Fremover skal tilsynet også kunne udstede påbud på stedet ved problemer med det psykiske arbejdsmiljø. Efterkommes påbuddet ikke, risikerer arbejdsgiveren nu i alle sager en politianmeldelse.

»Man skal ikke blive syg af at gå på arbejde i Danmark, så enkelt er det. Men vi må bare konstatere, at et moderne arbejdsmarked også giver mange psykiske belastninger, stressskader og nedslidning, og det er et voksende problem. Derfor er det på tide, at vi opruster indsatsen«, siger Mette Frederiksen.

LÆS OGSÅ KRONIK Samtidig har regeringen sat 15 millioner af til en række målrettede tilsynsbesøg i de fag og brancher, hvor medarbejderne er særligt hårdt ramt af psykiske arbejdsskader og nedslidning. Det gælder hjemmeplejen, psykiatrien, døgninstitutioner, lærere, sygeplejersker, socialrådgivere og Kriminalforsorgen, der driver landets fængsler. »Jeg har lige besøgt en psykiatrisk afdeling og kan jo med egne øjne se, hvad det gør ved et menneske, når man arbejder i et miljø, hvor der er trusler om vold, overfald og chikane. Og det er mange menneskers virkelighed«, siger ministeren.

Fagbevægelsen hilser forslaget velkommen

Regeringens offensiv bliver modtaget med begejstring af hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 lønmodtagere, blandt andet lærere, sygeplejersker og socialrådgivere. »Det her er en anerkendelse af, at det psykiske arbejdsmiljø er lige så vigtigt som det fysiske. Og arbejdsgiverne har altså mere respekt for håndfaste påbud end frivillighed og rådgivning«, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey, der dog gerne så flere midler sat af til formålet. I maj kunne FTF i en stor undersøgelse slå fast, at en fjerdedel af alle sygedage blandt pædagoger, lærere og politifolk skyldes et dårligt psykisk arbejdsmiljø.LEDER Også LO hilser forslaget velkommen: »Vi ved, at der stilles større og større krav ude på arbejdspladserne, og flere af vore forbund vil have stor gavn af denne lov«, siger næstformand Lizette Risgaard. Arbejdsgiverne finder til gengæld forslaget overflødigt. Danmark har allerede et arbejdsmiljø i europæisk topklasse, fastslår Karoline Klaksvig, arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening: »Vi er skeptiske, men spændte på at se, hvad der i praksis sker med ligestillingen af det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø. Der er jo en årsag til, at det er blevet behandlet forskelligt. Det er nemt at se, om der mangler en skærm på en maskine, men det er noget vanskeligere at finde ud af, om arbejdsmængde og tidspres reelt er en overtrædelse af arbejdsmiljøloven«.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden