Foto: PETER HOVE OLESEN
Økonomi

Sløve mandolinjern er intet værd

To mandolinjern er sløve fra starten. Kæmpe prisforskel på de to testvindere.

Økonomi

Et mandolinjern kan gøre livet i køkkenet både lettere og sjovere – hvis kniven er skarp vel at mærke.

»Skæret skal bare være skarpt på de her, det er alfa og omega«, siger Line Storm Hansen, kokkeelev på den Michelin-bestjernede restaurant The Paul i Tivoli.

Testen har to vindere, og bemærkelsesværdigt koster den ene kun halvdelen af, hvad den anden testvinder koster.

Sammen med Heidi Veng Christiansen, der er faglærer på Hotel- og Restaurantskolen, har Line Storm Hansen testet otte mandolinjern for tjek.dk.

Og det er en blandet landhandel, fastslår dommerne.

Priserne svinger mellem 248 og 1.373,75 kroner, og udformningen spænder fra stålkonstruktioner med ben, til håndholdte plastikredskaber.

LÆS ARTIKEL

Faktisk er det grundlæggende svært at sammenligne de små og de store modeller, fastslår Heidi Veng Christiansen. De har nemlig forskellige forcer.

»I et professionelt køkken vil du have et lille mandolinjern a la de japanske (Japanese mandolin Benriner og Japansk Super Benriner, red.) og stort a la Mandoline Du chef. Så laver du pomfritter på det store og småting på det lille«, siger Heidi Veng Christiansen.

Skal man have ét enkelt mandolinjern hjem i køkkenet skal det være et af de store, som kan klare en omgang gode, ensartede pomfritter og andre større opgaver, mener dommerne.

To testvinderen for én testvinders pris
Det er derfor to store mandolinjern med ben, der får lov at dele testens førsteplads.

Begge løser opgaverne, som de skal, men mens Mandoline Du Chef har den rette professionelle funktionalitet, kan mandolinjernet fra Oxo næsten lige så meget til den halve pris.

»Du får meget for pengene med den her. Jeg vil i hvert fald ikke sige, at Mandoline Du Chef er dobbelt så god«, siger Heidi Veng Christiansen.

Ville helst give nul tjektegn
To produkter falder helt igennem i testen, fordi kniven – den altafgørende del af et mandolinjern – simpelthen ikke er skarp.

Faktisk ville dommerne allerhelst give det lille håndholdte SleekSlice fra Chef’n karakteren nul tjektegn, hvis testskalaen tillod det. At prisen er bare 249,95 kroner undskylder ikke, at dommerne finder det så godt som ubrugeligt.

»Den er bare ikke skarp nok, og så er det svært at indstille tykkelsen. Du kan ikke se, hvad du laver«, siger Line Storm Hansen.

Også mandolinjernet fra Master Class får hårde ord med på vejen. Udformningen er professionel, udstyret er i orden, og det er let at indstille. Men det hele falder til jorden fordi kniven ikke er skarp nok. Det betyder, at pomfritterne bliver revet frem for skåret.

»Skæret er for sløvt, og det bliver jo næppe bedre end nu, hvor vi lige har åbnet kassen. Funktionerne er gode, men pomfritterne knækker, fordi de ikke bliver skåret ordentligt«, siger Heidi Veng Christiansen.

Tomme løfter på emballagen

Dommerne hæfter sig ved de løfter, som mandolinjernet fra Master Class giver på emballagen.

»Det er tankevækkende, at der er 25 års garanti på en sløv kniv – måske skulle man bare ringe til dem med det samme«, siger Line Storm Hansen.

Hun mener, at så godt som alle de kasser og æsker, som mandolinjernene er blevet leveret i, lover mere end de kan holde.

»Alle kasserne har misvisende billeder af, hvad mandolinjernene kan. Jeg tror hverken på, at SleekSlice kan skære en tomat eller, at MasterClass kan skære en champignon. De er ikke skarpe nok«, siger Line Storm Hansen.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce