Økonomi

Arbejdspladsens psykopater kan koste dyrt

Psykopater tror på sig selv, de har gennemslagskraft og kan træffe hurtige beslutninger, selv om de gør ondt på medarbejderne. Derfor får en del godt fodfæste i deres karriere.

Økonomi

Allans mor døde. Derfor kunne han ikke så godt passe sit arbejde som personalechef på en større dansk virksomhed og blev væk, både i kortere og længere perioder.

Ingen tvivlede på hans forklaring: Indtil moren en dag ringede ind på arbejdspladsen for at tale med Allan.

Da Allans chefer begyndte at få mistanke om, at noget var galt, fandt de ud af, at Allan havde haft en meget lemfældig omgang med sin repræsentationskonto. At han havde indgået dyre kontrakter på vegne af firmaet. Og at han i virkeligheden ikke var jurist, som han sagde.

Kommer igennem ved snyd og løgn Intet normalt fungerende menneske ville have overmod nok til at lyve om sin mors død. Men Allan var psykopat. Som andre af sin slags var han kommet igennem systemet ved at snyde, manipulere og lyve:

»Psykopater har de mest fantastiske forklaringer. De føler intet ubehag ved at lyve«, siger Sanne Udsen, der står bag bogen ’Psykopater i jakkesæt’, der udkommer på tirsdag.

Psykopater behøver ikke at være frådende monstre som kannibalen Hannibal Lector i ’Silence of the Lambs’. Og de kan sagtens begå sig i en moderne virksomhedsverden uden at krænge over med en ekstremt voldelig bagside som forretningsmanden Patrick Bateman i 1980’er-klassikeren American Psycho.

Langt de fleste psykopater går faktisk bare rundt imellem os og lever deres liv, som udefra set kan se ret almindeligt ud.

Men der er en forskel. Psykopaterne – eller de ’dyssociale karakterafvigere’, som de hedder i klinisk sprog – mangler en række almindelige evner:

De har ingen samvittighed og ingen indfølingsevne og kan derfor ikke indgå dybere følelsesmæssige forhold med andre mennesker.

Altid de andres skyld
De er meget lidt tilbøjelige til at påtage sig skyld, men finder i stedet på undskyldninger om, hvorfor skylden er andres – sekretærens, leverandørens, computerens. Og de tror så meget på dem, at deres medmennesker kan komme i tvivl – måske var det faktisk mig, der havde hørt forkert, kan de tænke?

Psykopater føler sig hævet over de regler, der gælder for andre. Som ham, der altid kørte i taxa på firmaets regning. Altid. Også børnene til skole. Og som bare hev gennemslagspapiret ud af taxabonerne, for det var ikke nødvendigt for ham.

De har svært ved at beherske sig. De kan pludselig bryde ud i voldsomme vredesudbrud, hvor de kaster omkring sig med papiret eller møbler.

Magt og prestige
Mange af disse samvittighedsløse superegoer begår sig rigtigt godt i den moderne, fleksible organisation.

Virksomheder i organisatorisk kaos som fusioner, opkøb, fyringer eller nedlæggelser er noget nær det perfekte miljø for en psykopat, mens et gammeldags bureaukrati med nedskrevne sagsgange og bilag i tre kopier ikke er noget for dem.

Sanne Udsen citerer amerikaneren Paul Babiak for, at psykopater særligt tiltrækkes af steder med magt, penge, prestige og stor selvstændighed.

Det kan være politik, advokatområdet, politi, religiøse organisationer, medier og terapeutbranchen.

Samtidig er nogle af psykopatens egenskaber ofte efterspurgte: De udstråler beslutsomhed, gennemslagskraft, selvtillid og viljen til at sætte sine beslutninger igennem.

Til gengæld mangler de empati, samvittighed, ansvarlighed og evnen til at lytte.

Hvor stor en del af cheferne, der er psykopater, vil Sanne Udsen ikke vurdere. Tallet 10 procent har tidligere været nævnt i andre sammenhænge, men Sanne Udsen har ikke kunnet finde det tal ordentligt dokumenteret.

Ekstremt stort selvværd
Psykopaten deler mange træk med en almindelig selvcentreret egoist, narcissisten.

De har begge ekstremt stort selvværd, opfatter sig selv som hævet over reglerne og har ingen større følelsesmæssig intelligens.

Men der er én afgørende forskel: Narcissisten har en samvittighed. Han kan tvivle og blive naget af sine handlinger. Det bliver psykopaten ikke.

Det kan af og til være en fordel, at toplederen i en virksomhed eller organisation er narcissist, hvis det er nødvendigt, at der gennemføres gennemgribende ændringer, som for eksempel store fyringsrunder.

Men det kan aldrig være en fordel af have en psykopat ansat. Fordi han er utilregnelig og kun tjener én herre: Sine egne interesser. Og de kan være ekstremt kortsigtede. Har psykopaten smigret og manipuleret sig frem til en høj position i systemet, kan deres økonomiske dispositioner risikere at være meget kritiske for virksomheden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og ofte ryger de også hurtigt ud af virksomhederne igen:

Holder sjældent længe som chefer
»De bliver fældet af deres kæmpestore ego. De har snoet sig ud af problemer så mange gange før. Men på et tidspunkt klapper fælden«, siger Sanne Udsen.

Til gengæld mener hun ikke, at der er en overrepræsentation blandt de allerøverste chefer:

»De vil sjældent blive valgt eller holde særligt længe som topchefer, fordi vedkommende normalt ikke kan levere varen«, siger hun.

At være psykopat er genetisk bestemt, men det er ikke alle med anlæg for det, der udvikler psykopatien. Psykopati kan heller ikke helbredes: Det er ikke muligt at lære nogen at nære ægte følelser over for et andet menneske.

Man regner med, at omkring 2-4 procent af mændene og 1 procent af kvinderne i den vestlige verden er psykopater – og antallet af kvindelige psykopater stiger.

Og det er langtfra sikkert, at psykopaten er klar over, at der er noget i vejen med dem. Som Sanne Udsen skriver i sin bog:

»Psykopati er den eneste psykiske lidelse, hvor det ikke er patienten, men omgivelserne, der lider«.

Fyr eller flygt
For en psykopat på din arbejdsplads kan terrorisere din hverdag og forpeste dit arbejdsliv: Den ene dag får du besked på at løse opgaverne på én måde – den næste dag er det helt forkert. Den ene dag er I bedste venner, den næste dag er der kold luft. Den ene dag skal reglerne holdes stramt, den næste dag kan de bøjes.

Det kan også ses i ansættelsesstatistikken: For eksempel den afdeling i en virksomhed, hvor 30 ud af 32 medarbejdere var udskiftet på ét år.

Et aktuelt eksempel kunne være hovedpersonen i Lauren Weisbergers netop udkomne bog ’Djævlen går i Prada’, som også kommer op i de danske biografer i dette efterår. Den handler om chefredaktøren for et stort, amerikansk modemagasin, der tyranniserer sine ansatte, især sin personlige assistent, der skal hoppe og springe og gætte, hvilket lune chefen har i dag.

»Jo mere idealistisk, folk har været i forhold til deres arbejde, jo hårdere er de blevet ramt«, vurderer Sanne Udsen.

Umulig at arbejde sammen med

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Psykopaten er umulig at samarbejde med – uanset, om vedkommende er din chef, din medarbejder eller din kollega.

Selv hvis du er chef for en psykopat, vil de værste af dem med deres store overtalelsesevner være i stand til at sno sig uden om en fyring – og måske få vendt sagerne om, så problemerne er dig som chef. Fyr ham, hvis du kan.

Men i mange tilfælde er der desværre kun én ting at gøre: Flygt! Så hurtigt, som muligt.

»Psykopati er den eneste psykiske lidelse, hvor det ikke er patienten, men omgivelserne, der lider«

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce