Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
POPULARITET. Med sin »Sex and the City«-stil har Agnes Cupcakes fået masser af kunder og omtale gennem det seneste år. Men både HK, forsker og advokat mener, at de behandler de unge ansatte for dårligt.
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN (arkiv)

POPULARITET. Med sin »Sex and the City«-stil har Agnes Cupcakes fået masser af kunder og omtale gennem det seneste år. Men både HK, forsker og advokat mener, at de behandler de unge ansatte for dårligt.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bageri truer mindreårige med bøde på kvart million

Agnes Cupcakes kræver tavshedspligt af ansatte. Forsker: »Slavekontrakt«.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hold mund om dit arbejde eller betal 250.000 kroner.

Det er den kontante besked fra arbejdsgiverne hos det populære bageri Agnes Cupcakes og Lauras Bakery i København til de omkring 30 ansatte, som for de flestes vedkommende er unge piger. Heriblandt flere der endnu ikke er fyldt 18 år.

Ansættelseskontrakterne pålægger medarbejderne tavshedspligt, og et brud kan udløse en såkaldt konventionalbod på en kvart million kroner per overtrædelse.

En tredjedel eller mere af pigerne er ’wannabe reality tv-stars’

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet har set et eksemplar af kontrakterne.

»Jeg har aldrig set noget lignende. Det er det første eksempel, jeg har set på en slavekontrakt i Danmark. Og det er netop en slavekontrakt, fordi det bryder al lovgivning, og så endda også overfor ansatte, der ikke er myndige«, siger han og peger både på, at medarbejderen risikerer at blive kaldt på arbejde uden varsel i alle firmaets forretninger og ikke har en fast arbejdstid.

Særligt produkt Hos Agnes Cupcakes’ advokater fra firmaet Eversheds finder man boden helt rimelig:

»Jeg anerkender, at det er mange penge, men hos Agnes får du et særligt, bedre produkt, end hvis du går hos den lokale bager. Der produceres et unikt produkt, og hvis erhvervshemmelighederne bringes videre, kan det have en kæmpe skadevirkning på virksomheden. Derfor mener vi, at vi kan argumentere for en meget streng bod«, siger advokat Catrine Søndergaard Byrne.

»Forrykt og urimeligt«
Anderledes lyder vurderingen fra advokat Peter Breum, der arbejder med arbejds- og ansættelsesret, og juristerne i fagforeningen HK, som Politiken har bedt om at gennemgå kontrakten.

»Tavshedspligt kan være fint, hvis man er marketingdirektør med adgang til markedsanalyser eller lignende. Men at en ekspedient skulle have adgang til den slags væsentlige oplysninger og skal betale 250.000 kr. er helt ude i hampen. Aftaleloven siger, at en aftale kan tilsidesættes, hvis den er urimelig. Og den her er fuldstændig forrykt og urimelig. Den kan nok ikke håndhæves ved domstolene, men den virker ved, at de ansatte ikke tør sige noget helst«, siger advokat Peter Breum.

Advokat Catrine Søndergaard Byrne kender ikke til tidligere eksempler fra retspraksis på mindreårige med lignende job, der har fået en bod på 250.000 kroner. Og det må være op til domstolene at vurdere, om det er rimeligt, siger hun.

Både Peter Breum og HK peger på en række andre potentielle lovbrud i kontrakten: De ansatte har ikke ret til en fast arbejdstid. De kan uden varsel blive kaldt på arbejde overalt. Og hvis man er sygemeldt, skal man hver dag ringe til arbejdsgiveren og fortælle, at man stadig er syg.

Vi opfører os på en fair måde

Chef: Ansatte gider ikke lave noget

Direktør Kristian Vangsgaard mener, at de stramme betingelser er nødvendige over for de unge ansatte:

»En tredjedel eller mere af pigerne er ’wannabe reality tv-stars’. De tror, at de skal arbejde i Agnes Cupcakes, fordi ’det er simpelthen så smart, og det er uha så fedt så fedt det hele’. Flere af dem gider ikke at lave noget, men når man kommer, står der tre piger og snakker og gider ikke tage telefonen«, siger han.

»Vi opfører os på en fair måde. Betaler altid lønnen til tiden. Og så forlanger vi også, at de udfører deres arbejde og ikke står og snakker privat«, siger Kristian Vangsgaard, der i går åbnede en ny Agnes Cupcake-butik i Magasin i Lyngby. Agnes Cupcakes har i forvejen forretninger i Sværtegade og i Torvehallerne i København.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden